Heli var häxa och satanist. Nu har hon bytt Herre.

v.42 Heli - Reportag
Det började med anden i glaset men utvecklades till både ockultism och satanism. Heli var bara 14 år gammal när hon invigdes som häxa. Idag är hon en hängiven kristen som vill varna andra för de mörka krafterna bakom new age.

Heli Nothdurft kommer från Finland men flyttade till Sverige som åttaåring. Hon hamnade direkt i svensk skola utan att kunna språket.

– Jag blev en hackkyckling, ett mobbningsoffer, och jag hade ont i magen varje dag som jag skulle till skolan. Men jag var stor till växten och killarna som mobbade mig var ganska små, så efter ett tag började jag slå tillbaka. När jag inte kunde göra mig förstådd så lärde jag mig våldets språk istället. Det ledde till att jag blev accepterad, åtminstone av killarna.
– Mamma var kristen och jag hade gått i söndagsskola. Jag tvivlade inte på att det fanns en Gud, men jag tog avstånd från kyrkan. Istället började jag med andra aktiviteter som anden i glaset. Jag ställde frågor som bara jag kunde ha svaret på, och fick exakta svar. Det var spännande och jag förstod att det fanns en annan värld.

Invigd som häxa
Heli upplevde att hon hade ett tomrum i sig, ett hål som bara blev större och större. Så hon fyllde sitt liv med mer ockulta aktiviteter. Hon träffade äldre ungdomar som var satanister och fick tag på ockult litteratur, bland annat Satansbibeln.
– Det var en sorts revolt mot min uppväxt och mot kyrkan. Jag var vidöppen för allt övernaturligt och drogs som en magnet till människor som höll på med ockultism.
14 år gammal blev Heli invigd som häxa.

– Jag fick genomgå olika ritualer för att bli invigd, hemska saker som jag fick mardrömmar av och som jag mådde dåligt av efteråt. Det är saker som jag verkligen skäms över idag.
18 år gammal gifte Heli sig med Walle. Efter ett par år fick de en son, men äktenskapet fungerade dåligt. Helis liv som häxa tog mycket tid, medan Walle var blandmissbrukare och hade en hel del egna problem.

Voodoo och förbannelser
Nu började Heli också med voodoo och förbannelser.
– Jag ville hämnas på alla som varit elaka mot mig. Jag hade dockor som föreställde olika personer och så stack jag dockorna med nålar. Och det fungerade. De som jag utsatte för voodoo blev sjuka och skadade på olika sätt.
Men när Heli skulle utöva voodoo mot en frälst person fick hon för första gången uppleva att det inte fungerade.

– Jag tänkte att det var en seg tant att knäcka, men när jag provade att utöva voodoo mot andra kristna, så fungerade det inte där heller. Jag började förstå att här fanns något som var starkare än förbannelsen.
Ju längre tiden led desto sämre mådde Heli.
– Trots alla ockulta aktiviteter och övernaturliga upplevelser, så blev tomrummet i mitt inre bara större. Jag tog lugnande tabletter för att döva ångesten. Det blev till ett dolt missbruk.

Räddad från självmord
– En gång stoppade jag i mig massv is av tabletter för att ta livet av mig. Det var en så stark dos att jag inte borde ha överlevt, men när jag märkte att medvetandet började försvinna fick jag panik och tänkte: Tänk om jag dör nu, då kommer jag garanterat inte till Himlen. Så jag ropade till Jesus. Och på ett ögonblick blev jag helt klar i huvudet, det var som om jag inte hade tagit en enda tablett. Jag förstod att Gud hade hört mig, trots allt hemskt jag gjort i mitt liv.

Men Heli fortsatte med sina ockulta aktiviteter, och var ute på diskotek för att värva ungdomar till sin ockulta grupp. En dag bjöd hon hem en kille som visade sig vara enormt våldsam.
– Han fick för sig att han skulle ta livet av mig och försökte strypa mig. Jag fick panik och tänkte att nu kommer jag att dö, och då kommer jag inte till Himlen. Så jag väste fram ”Jesus”. I samma ögonblick släppte mannen mig och sprang därifrån. Jag var så lättad och glad att jag började gråta. Gud hade hört mig igen. Han brydde sig om mig.
Men inte heller nu tog Heli avstånd från satanismen.

– Jag fortsatte med mina aktiviteter och gjorde ännu värre saker. Satanismens ideologi låter kanske bra till en början, det handlar om att de starka vinner över de svaga och att alla människor är sin egen gud och sin egen djävul. Men när du kommer in i satanismen på allvar, då märker du att det är demoner som manifesterar sig väldigt tydligt.

”Gå till Pingstkyrkan”
Äktenskapet gick i stöpet och Heli fick vårdnaden om sonen. Men han mådde inte heller bra.
– Jag hade tagit med honom på en hel del ockulta aktiviteter, för jag tänkte att han skulle ta över efter mig. Jag trodde att det skulle vara något positivt för honom, men det blev tvärtom. Han mådde jättedåligt, blev aggressiv i skolan fick börja på ett familjedaghem.
En morgon när Heli var ensam hemma fick hon enorm ångest. Tabletterna hjälpte inte, och än en gång vände hon sig till den Jesus som hon hört om som barn.

– Jag sa: Okej Gud, om du hör mig och om du kan hjälpa mig, så visa det för mig. Då fick jag en stark tanke inom mig som sa ”Gå till Pingstkyrkan.” Det tog emot, men till slut gick jag dit och satte mig längst bak.
När pastorn skulle predika sa han att han hade fått ett budskap från Gud till en speciell person. Och så talade han om hela Helis livssituation, samtidigt som han berättade att hon kunde få förlåtelse för sina synder och att hon och familjen kunde bli upprättade.
– Det tändes ett hopp i mig, kanske är Gud starkare än de demoniska krafterna. Och jag ville verkligen ha en förändring i mitt liv.

Cementsäcken försvann
Nu började pusselbitarna i Helis liv sakta falla på plats. När sonen var hos en speciell lärare var han alldeles lugn. Heli pratade med honom och fick höra att han var kristen.
– Läraren hjälpte mig så att jag och min son fick komma till ett kristet familjehem i Gamleby. För sonen blev det jättebra. Han hittade en trygghet och blev frälst på en gång. Men jag stretade emot. Jag ville inte helt lämna mitt gamla liv. Det blev en kamp om mitt liv, mellan mörkret och Gud. Gud ville att jag skulle kapitulera, medan mörkret ville ha mig tillbaka.

Efter ett halvår kapitulerade Heli för Gud, och bad Jesus att på allvar bli Herre i hennes liv.
– Det blev en total förändring. Jag kände att jag fick förlåtelse. Det var som om jag burit på en jättetung cementsäck, men att tyngden bara försvann. Jag gick från död till liv, från mörker till ljus.
Sonen började genast be att även hans pappa skulle möta Jesus.
– Efter ett och ett halvt år ringde Walle och sa att han nog behövde bli frälst. Han kom till rehab och fick även han sitt liv förvandlat. Sju år efter skilsmässan gifte vi oss igen.

Varnar för new age
Idag lever familjen ett helt annat liv än förut. Både Heli och Walle är ofta ute och berättar om sina livserfarenheter.
– Jag vill varna för nyandligheten. Den har till och med smugit sig in i kyrkan. Jag kan inte förstå det. Vi har ju Jesus att be till och vi får det vi behöver av honom.
I tidningar, böcker och TV hittar man ofta nyandliga eller ockulta inslag.

– Det finns mörka krafter som vill locka, och vi måste vara vaksamma. Det gäller att ta reda på bakgrunden, vad det egentligen handlar om. Och att känna in i sin ande. Oftast är det inte så svårt att se vad som är fel. Det är bara att läsa i Guds ord.
Inom New Age är budskapet att man på olika sätt kan få direktkontakt med Gud.
– De talar om vit magi och blandar in Gud, men vill inte ha med Jesus att göra. Men det finns ingen gråzon. Det finns bara mörker och ljus. Bibeln säger att det bara finns en väg till Gud, och det är genom Jesus. Många som håller på med new age vet inte vilken källa det kommer ifrån.

Vad ska man då göra när man som kristen möter nyandlighet?
– Jag tror inte att vi ska gå på och direkt fördöma det som är fel. Men vi ska vara frimodiga och berätta om Jesus och om den andliga verklighet som vi har. Att vi har en Gud som hör bön. De som fastnar i new age är sökare, och det är vårt ansvar som kristna att hjälpa dem rätt.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.