Isabellah 2.26.5

v.40 Isabellah ARTIKEL
Isabellah Andersson växte upp i en liten landsortsby i Kenya. Som tonåring flyttade hon till huvudstaden Nairobi och fick kontakt med några som tränade löpning och började springa med dem. 2002 träffade Isabellah två svenska orienterare som var i Kenya för att studera. Hon blev inbjuden till Sverige och O-ringens orienteringstävling.

Isabellah reste till Sverige 2004 och 2005, då träffade hon sin blivande make Lars Andersson. I januari 2006 flyttade hon till Sverige och gifte sig med Lars Andersson som också är hennes tränare.
2006 sprang Isabellah sin första maratontävling och fick blodad tand. I sina första SM-tävlingar 2008 tog hon hem segern både på 4, 8 och 10 kilometer samt maraton. I somras blev hon femma i EM i maraton i Barcelona.

Hur insåg du att du hade en talang?
– Talang är ett vitt begrepp och det tror jag inte att jag har haft någon. Däremot upptäckte jag i 20-års åldern att jag hade en stark vilja att bli löpare.

Hur mycket tränar du på en vecka?
– Normalt tränar jag 13 pass på en vecka och ungefär tre timmar varje dag. Detta innebär att jag springer två pass sex dagar i veckan vilka är ca 90 minuter långa och den sjunde dagen blir det bara ett på 2,5-3 timmar.

Vilken seger är du mest glad över?
– Det är inte segrar som räknas för mig utan det är den enskilda prestationen, och den jag är mest stolt över är mitt lopp i Dubai i januari i år när jag satte svenskt rekord på maraton med tiden 2.26.52.

Vad är det bästa med att träna i Kenya?
– Det är en bra träningsmiljö för långdistanslöpare för att där finns så väldigt många som håller på med löpning på heltid. Dessutom brukar jag vara på hög höjd där och det är ett varmare klimat.

Varför, tror du, är idrottare från Kenya så duktiga på löpning?
– De flesta som satsar ser upp till alla som lyckats och på så vis fått möjlighet att försörja hela sin familj. Sedan är det nästan ingen som är bortskämd från födseln, utan de får slita och jobba redan i ungdomen för att ta sig framåt i livet. Detta gör att de har en hårdare attityd mot sig själva och är mentalt starka när det gäller att träna hårt.

Vad är din starkaste sida som idrottare?
– Att jag är taktiskt tror jag, för jag bryr mig inte om hur mina konkurrenter springer utan fokuserar på att göra mitt eget lopp efter min egen plan.

Vad är ditt nästa mål?
– Att springa bra i Frankfurt (maraton) den sista oktober.

Vad är ditt första minne av Jesus och kristen tro?
– I Kenya är det normalt att nästan alla går till kyrkan på söndagarna och det gjorde även jag från det att jag var liten. Mitt första minne av Jesus var när jag var i kyrkan och lärde mig om Jesus och Bibeln, det var för 22-25 år sedan.

Vad betyder Jesus för dig?
– Jesus betyder mer för mig än vad jag kan förklara. Det är tack vare Honom som jag är den jag är idag, att jag kan andas fritt och leva ett underbart liv här i Sverige.

Har Jesus gjort något speciellt i ditt liv?
– Jesus har tagit mig bort från det tuffa liv jag hade innan jag träffade min man. Han visade mig vägen hit till Sverige där jag nu är lycklig med min familj och har mat på bordet varje dag.

På vilket sätt är din tro med i ditt idrottande?
– Jag tror att Jesus hade en orsak till att jag började träna löpning. Det tog lång tid (ca 5 år) innan jag fick hjälp med coaching, min träning och utrustning, men jag trodde på Honom och visste att det skulle hända en dag. Det hände i maj 2005 när jag kom till Sverige för andra gången då jag mötte min blivande man Lars på järnvägsstationen i Falköping.
– Idag är han min coach och tränare också. Det var då glädjen infann sig i mitt liv. Jag tror att det är Jesus som ger mig styrka i varje steg jag tar i min löpning, med Honom har jag lyckats på många olika sätt.

Vad betyder Bibeln för dig?
– Bibeln betyder positiva saker för mig, det är genom Bibeln jag lärt mig om Jesus. I Bibeln kan jag läsa upplyftande texter när jag känner mig nere och få helande ord när jag är sjuk.

Hur har bönen påverkat ditt liv?
– Genom bönen har jag kommit långt med glädje i livet. Jag tror att det är en väg för mig att prata med min Gud, prisa Honom och tacka Honom.

Hur ser din framtid ut?
– Det är bara Gud som vet. Jag ber att få leva lycklig med min familj och att jag kan få fortsätta att springa bra några år.


Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.