Annelie förenar tro och politik

v.35 Annelie - ARTIKEL
Riksdagsledamot och ordförande för Riksdagens kristna grupp. Men också en kristen som står upp för sin tro och sina åsikter. Annelie Enochson förenar tro och politik.

Annelie Enochson är född och uppvuxen i Göteborg. Hon bor i Västra Frölunda tillsammans med sin man. Där har också de två utflugna barnen vuxit upp.

– Jag kommer från en familj med starka kopplingar till havet. Pappa var sjökapten och både min morfar och min farfar var skeppare. Många i min släkt har en tro på Gud. Jag tror att när man lever nära naturens element är det naturligt att man får ett förhållande till Gud och inser att det finns en Skapare.
Annelies barnatro har utvecklats genom åren.

Tvivel trons andra dimension
– Jag tror att tvivel är trons andra dimension. Om man inte ifrågasätter så ärver man bara en tro.
– För mig har tron inte alltid varit självklar. Jag gick på Chalmers arkitektutbildning på 70-talet, en tid då allt skulle ifrågasättas och inte minst den kristna tron. Det blev en period då jag ifrågasatte min barndomstro och hade en hel del tvivel. Men det ledde till att jag hittade en djupare och tryggare tro. Jag fick mogna och fick en tro som jag kunde stå för själv.

Under den här tiden fick Annelie kontakt med pastor Roland Hellsten.
– Han fick mig att inse att tro och intellekt hör ihop och att man inte är naiv för att man har en tro.

Idag upplever Annelie att hon har fått växa i sin tro.
– Jag går och småpratar med Gud i vardagen. Det blir en sorts inre monolog med honom. Varje morgon är jag ute och går, och då blir det också tid för bön, ett samtal med Gud.
Som politiker har hon ofta ett hektiskt schema och det blir många resor.
– Jag packar alltid med mig två saker – min dagbok och min Bibel. Jag skriver dagbok varje dag sedan 20 år tillbaka, och jag läser Bibeln varje dag. Det har blivit en god vana.

Tio år i riksdagen
Politiken kom Annelie i kontakt med när barnen gick på en fristående skola som skulle byggas ut.
– Jag funderade på vart jag kunde vända mig med mina tankar och åsikter, och så insåg jag att kristdemokraterna var det parti som bäst stämde med mina värderingar.
Hon började engagera sig politiskt i Göteborg och efter hand växte engagemanget. Nu har hon suttit som riksdagsledamot för kristdemokraterna i tio år.

– Att vara politiker handlar om att styra och påverka. Makt kan ha en negativ klang, men det är inte makten i sig som är negativ, utan sättet man kan utföra makten på.
Annelie beskriver politiken som en ring som styr samhället. Alla politiker drar i ringen för att få den åt sitt håll.

– Humanisterna drar åt sitt håll och islamisterna åt sitt håll. Om jag som kristen inte är där och drar åt mitt håll, då kommer samhället att kantra. Även om jag aldrig kommer att få hela ringen i mitt knä, så kan jag hjälpa till och se till så att den åtminstone håller sig kvar på bordet. Därför är det viktigt att kristna finns med i politiken.

Kryssa kristna politiker
Annelie har aldrig varit rädd för att stå upp för sin tro, och för det mesta möter hon respekt.
– Ju tydligare vi är som kristna, desto mer respekt och förståelse får vi. Men ju otydligare vi är, desto mer förvirring skapar vi.
Annelie hoppas att Sveriges kristna engagerar sig i det kommande valet och går till valurnorna.

– Jag tycker om personalval. Då kan man kryssa den politiker som har de värderingar som man själv står upp för. Jag vill uppmana kristna att kryssa för kristna politiker, annars får vi politiker som inte är kristna. Det finns kristna politiker inom olika partier, det viktiga är att man väljer någon vars åsikter stämmer överens med ens egna.

Kompromissar inte om tron
Att vara politiker innebär ibland kompromisser.
– Grunden i mitt liv är min kristna tro, och den kan jag inte kompromissa med. Däremot kan jag kompromissa om politiken. Men om politiken går stick i stäv med min tro, då kompromissar jag inte, då går jag emot partiet om det behövs. Så gjorde jag i abortfrågan och så gjorde jag när riksdagen skulle erkänna folkmordet på armenierna, i det fallet blev faktiskt min röst avgörande för hela omröstningen.

I sitt politiska arbete vill Annelie vara en röst för de som ingen röst har.
– Någon måste stå upp för Israel och judarna i Sverige, för de bortrövade och kidnappade barnen som nästan ingen vill prata om, för kvinnor som utsätts för misshandel och för Sveriges familjer.

För sina åsikter får Annelie ta emot en hel del kritik.
– Jag är en orädd människa som inte är konflikträdd. Det är nog viktiga egenskaper för en politiker. Och jag har inga problem med att människor tycker annorlunda än jag. Men jag är ingen stålkvinna. Positiva mail sparar jag, men de negativa raderar jag. Det gäller att skydda sin själ.

Kristen grupp i Riksdagen
Annelie är långt ifrån ensam om att vara kristen i Riksdagen.
– Jag är ordförande för den kristna gruppen i Riksdagen. Vi är runt 55 medlemmar i gruppen och vi kommer från sex av sju riksdagspartier. Men förra mandatperioden hade vi deltagare från alla partier, och för varje val blir vi färre medlemmar. Det om något är en signal om att det behövs fler kristna politiker.
Gruppen träffas varje onsdag morgon.

– Vi sjunger och ber, och så turas vi om att hålla i en andakt. Vi har två kaplaner – Carl-Erik Sahlberg och Hakon Långström. Någon av dem brukar vara med på samlingarna och be välsignelsen över oss.
Ibland tar gruppen också in talare utifrån, som Stanley Sjöberg, Jenny Berggren och Anders Arborelius.

Som politiker är det viktigt att söka Guds ledning, liksom det är i alla yrken.
– Ibland blir jag förbluffad över hur Gud hjälper mig, och ofta kan jag känna väldigt påtagligt hur Gud leder mig. Många gånger när jag ser tillbaka på min dag, kan jag konstatera att detta inte hade gått om inte Gud varit med. Då kan jag bara tacka Gud!


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.