Bengt Germundsson – kommunalrådet med Sverigerekordet

v.35 Bengt - ARTIKEL
Kristdemokraterna i Markaryds kommun i Småland låg stadigt på två mandat, val efter val. Men för knappt tjugo år sedan började saker och ting hända. I den vevan gav sig tandläkaren Bengt Germundsson in i politiken.

I valet 2002 blev kristdemokraterna största borgerliga parti och Bengt Germundsson blev kommunalråd. 2006 gick det ännu bättre, då kristdemokraterna fick rekordhöga 44,3 procent av rösterna.

Bengt Germundsson hinner inte gå långt från kommunhuset i Markaryd innan han börjar hälsa på människor. Han är ett välkänt ansikte och använder gärna sin lunch för att sitta ner och äta och tala med vanligt folk.
– Jag är sån som person. När jag jobbade som tandläkare var jag tvungen att bemöta varje person utifrån dennes nivå. Det här är en liten kommun. Man blir involverad i allt möjligt och kan ha kontakt med de som sitter på bänken på torget och någon chef inom näringslivet på samma dag.
Det är inte heller svårt för folk att få tag på Bengt Germundsson.
– Jag ska ju vara medborgarnas företrädare, också deras som inte röstade på mig. Det kan vara ett stort steg att våga ringa till mig personligen.

Föredömets makt
När kommunen i vintras annonserade att de skulle skotta vissa gator och att resten var upp till husägarna, såg Bengt till att komma upp i god tid för att hinna med att skotta. Han har funderat på det där med att vara ett föredöme.
– Var någonstans tror du folk tittar först? Alla kan se hur jag beter mig. Är man ledare får man inte underskatta föredömets makt. Jag måste vara ett gott exempel.

Makt behöver ödmjukhet
Bengts politiska karriär började i socialnämnden, där han kände att han kunde tillräckligt mycket för att kunna göra skillnad. Det blev snart tydligt att han var en person med stark inre drivkraft. Den egenskapen visade sig inte vara så vanlig.
– Det är alldeles för få av de folkvalda politikerna som verkligen engagerar sig. Jag fick höra att man såg att jag engagerade mig och brann för det jag gjorde och det tyckte jag var jätteroligt.

Snart fick Bengt mer och mer inflytande, men makten i sig är ingenting han egentligen har sökt.
– Det finns så många karriärmänniskor som jagar ett jobb eller en titel. Men bara för att jag blev kommunstyrelsens ordförande blev jag för den skull inte mer kompetent. Jag måste vara ödmjuk och förvalta förtroendet och se till att det inflytande jag fått blir andra till gagn. Sen omprövas allt efter fyra år när det är val igen.

Bäst före datum
Vid senaste valet blev det sju nya platser för kristdemokraterna att tillsätta och folk var skeptiska till att de skulle kunna besätta alla poster.
– Vi tog det som en utmaning. Det gick bra och fortfarande har vi inte folk med dubbla uppdrag. Idag har vi fler namn än någonsin på vår lista.
Nu i höst undrar Bengt om det verkligen går att bräcka deras eget svenska kommunrekord på 44,3 procent.

– Ja, man vet ju inte om det är så att folk nu tycker att jag är förknippad med något gammalt och har passerat bäst före datumet. Det kan vara så att man vill ha förnyelse.

Skiljer på politik och tro
Sin kristna tro är ingenting Bengt skäms för, men inte heller någonting som bör ta för stor plats i politiken, menar han.

– Det vore konstigt om jag inte var öppen med min tro. Det är en del av min uppväxt och mitt liv, och folk känner till min bakgrund. Men som politiker får det aldrig bli så att jag försöker övertyga folk om min tro, på samma sätt som jag tycker att ett politiskt budskap inte passar i en kyrka. Men det finns naturliga kopplingar mellan kyrka och politik. Hela det västerländska samhället är byggt på kristen grund och de tio budorden.

Den kristna tron är en inre trygghet för Bengt, en trygghet att hämta styrka ifrån för att klara vardagen.
– För mig är tron prestigelös, och man behöver inte prestera något inför Gud – vi duger som vi är. Tron är en del av livet, inte regler eller dåligt samvete.

Bön för politiska beslut
I kommunhuset samlas regelbundet människor från kyrkorna runtomkring för att be för arbetet i kommunhuset och för kommunen.
Det händer att Bengt blir uppringd av någon från gruppen och de undrar om det är något särskilt de kan be för. Det kan handla om att ledamöterna just då står i ett tufft budgetarbete. Bengt är inte själv med på bönestunderna, men han förstår inte heller den lokala kritiken som funnits mot bönen.

– Jag tror på bönens inneboende kraft. Dessutom, vad kan det vara för negativt att människor ber att någonting gott ska ske?

Viktig magkänsla
Inför vissa beslut har Bengt upplevt att tron varit en styrka.
– Det har hänt vid ett antal tillfällen att jag gått på en inre magkänsla. Jag har känt att något är fundamentalt fel och orättfärdigt och att jag måste agera. Då har jag tänkt att nu gör jag bara så här, det kan gå snett, men i mitt inre vet jag att det är rätt för mig att göra så.

– Jag upplever att den känslan inte kommer av sig själv, den är kopplat till att jag har en tro. Utifrån den känslan har jag mod att agera även om jag känner att jag lite grand är ute på gungfly. Så har det varit i flera riktigt svåra beslut och det har varje gång visat sig att det varit rätt.


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.