Yasmine trodde inte att hon var god nog för Gud

v.36 Yasmine - ARTIKEL
– Det är dunderhäftigt att vara frälst! Det spritter i kroppen och bubblar i magen. Även om man har en massa problem och det är jobbigt, så spelar det ingen roll. Orden kommer från Yasmine Tégélaar i Vårgårda. Och hon vet vad hon talar om. Hon har levt ett tufft liv med droger, fängelse och förlorad vårdnad om sina barn. Men fått uppleva hur hela livet har förvandlats.

Yasmine växte upp i ett litet samhälle. Mamman hittade en sjöman och blev gravid. Men mannen försvann snabbt ut ur hennes liv så Yasmine växte upp tillsammans med sin mamma och mormor.

– Jag hade ingen kristen uppväxt, men det fanns en kvinna, tant Inga, som såg till att jag fick komma till söndagsskolan i Filadelfia. Jag fick en brinnande tro på Gud, ville bli missionär i Afrika och längtade efter att se människor frälsta. Förutom söndagsskolan gick jag till en barngrupp i EFS och till scouterna i Missionskyrkan. Jag brann för Jesus.

När församlingen ordnade Cafékvällar ville Yasmine locka fler människor dit. Så hon gick till värstingungdomarna på stan och välkomnade dem till kyrkan. De svarade att kyrkan nog inte ville ha dit dem, men Yasmine stod på sig och lyckades få med dem till caféet. Där blev det sittande ensamma vid ett bord – den enda som satte sig hos dem var Yasmine.
Yasmine blev så arg på församlingens reaktion att hon gick ur kyrkan och istället började umgås med värstingarna.

Smugglade knark
– Det blev ett liv med raggarbilar och fester, och snart kom amfetaminet in i bilden. Jag fick två barn, och höll uppe med amfetaminet medan jag var gravid och ammade, men sedan började jag igen, och snart började jag använda amfetamin även på vardagarna. Jag hällde amfetamin i kaffet, och sedan var jag tvungen att ta hasch eller hembränt på kvällen för att kunna sova.

Att konsumera droger kostar mycket pengar, och för Yasmine fanns det egentligen bara tre alternativ – att stjäla, att prostituera sig eller att sälja droger.
– Jag valde att sälja knark och det blev snabbt ganska stora mängder. Jag smugglade knark till Norge och sålde det där eftersom det gav mer pengar. Det blev mer och mer, tills det tog en ände med förskräckelse. Jag greps och dömdes till två och ett halvt år på Hinseberg, samtidigt som mina barn placerades i fosterhem.
Efter ett par år i fängelse kom Yasmine ut till friheten. Men hon hade ingen fast bostad, inget jobb och kände att hon inte kunde ta tillbaka sina barn eftersom hon inte hade något att erbjuda dem. Istället blev det droger – massvis av droger.

På väg att avsluta livet
– Jag knarkade ner mig fullständigt, och var verkligen under isen. Jag visste att jag skulle dö, men det gjorde inget. Tvärtom ville jag dö och bestämde mig för att göra slut på lidandet genom att kasta mig framför ett tåg.
Men först skulle hon gå ut en vända med hunden, och under den promenaden fick hon se en stjärna falla.
– Då ska man ju önska sig något, så jag skickade iväg en önskan till min barndoms Gud, att om du finns, så vill jag ha ett nytt liv – nu. Jag vill inte vara knarkare utan jag vill vara mamma.

Yasmines liv tog inte slut den natten. Hon genomförde inte självmordet, för hon kände att det kanske ändå fanns ett litet hopp. En månad senare var hon gravid, trots att hon levde med en man som enligt läkarna inte kunde bli pappa.
– Jag tänkte att även om jag kan förstöra mitt eget liv så kan jag ju inte förstöra livet för det barn jag bär på. Så jag slutade med knarket, och via socialtjänsten fick jag ett beredskapsjobb på en systuga.
Föreståndaren var kristen, och när hon fick höra att Yasmine – den livsfarliga narkomanen – skulle komma dit blev hon livrädd. Men hennes man övertalade henne att låta Yasmine komma, och föreståndaren bad på sina knän att hon skulle klara det, att Yasmine inte skulle vara farlig och att hon skulle bli frälst.

Inte god nog för Gud?
I november 1995 föddes Yasmines son och två månader senare hade Gud bearbetat henne tillräckligt.
– Jag ville att min son skulle barnvälsignas i kyrkan, så jag började gå dit. Men jag trodde inte att jag var välkommen i församlingen. Jag trodde inte att jag var god nog.
Yasmine såg att de i kyrkan hade något som hon ville ha, men hon trodde inte att Gud ville ha henne tillbaka.

– Jag minns en söndag när pastorn frågade om någon ville bli frälst. Det ville jag, men jag trodde inte att jag fick, jag trodde det var kört för min del.
En dag, under en promenad, får Yasmine syn på ett par som hon vet är kristna. Hon frågar om de ska till kyrkan och om hon får följa med. Trots att de blir rädda för den ökända narkomanen tar de med sig henne till Filadelfia.
– Jag förstod inte så mycket av predikan, men efteråt frågade de om någon ville bli fylld med Helig Ande. Det ville jag, men jag var ju inte frälst. Men så tänkte jag att om jag ställer mig i gången så kanske det skvätter över lite på mig.

Tillbaka hos tant Inga
– När jag står där så kommer tant Inga, hon som tog med mig till söndagsskolan som barn. Hon tar med mig fram och frågar om jag vill bli frälst. Jag svarar att Jesus inte vill ha mig, och så börjar jag berätta om allt hemskt jag gjort. Men Inga berättar att det inte spelar någon roll eftersom Jesus tar bort alla mina synder och gör mig ren. Jag fick be efter henne i frälsningsbönen och den dagen förvandlades allt i mitt liv.

Yasmine längtade efter att få bekräfta sitt nya liv genom att döpa sig.
– Jag berättade om dopet för alla människor jag kände, och när det var dags var Pingstkyrkan så full att folk stod längs väggarna. Det var till och med tre människor som bestämde sig för att bli frälsta, just under min dopgudstjänst.

Det har gått 14 år sedan dess, och för Yasmine Tégélaar har livet fått ett helt nytt innehåll.
– Det brinner en eld i mig som aldrig kommer att slockna. För jag vet att jag vet att jag vet att Jesus är en verklighet.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.