Torsten Åhman - om Gud, livskriser och politik

Torsten ahman640
Pastorn och evangelisten Torsten Åhman kommer att träffa och intervjua alla Sveriges partiledare.

Vårgårda Möte, som hålls mellan den 20 augusti och 5 september, väntas bli en kristen folkfest som också filmas av Kanal 10.
– Det känns väldigt roligt. Pulsen ökar ju närmare vi kommer.
Torsten Åhman har arbetat som pastor under nästan hela sitt liv. I många år var han anställd som riksevangelist i Missionsförbundet och under de senaste 17 åren har han varit pastor i Vårgårda missionsförsamling. När han nu blivit pensionär saknar han ändå inte uppdrag. Han besöker församlingar, predikar och skriver. Förutom artiklar och krönikor har han flera bokuppslag på gång.
– Tredje perioden i en hockeymatch är den viktigaste. Jag är på väg in i den nu och tycker att det är spännande med nya utmaningar.

Intervjuar partiledarna
Partiledarutfrågningarna kommer att ingå i en serie möten i ett tält som rymmer 2 000 personer. Andra gäster, som Marcus Olsson, Stefan Edman, Elisabeth Sandlund och Mikael Bedrup kommer att intervjuas och tala och det blir även en konsert med Samuel Ljungblahd.
Under hela mötet kommer en kör på 1000 personer att medverka. Även Michael Jonsson har en stor roll som kapellmästare och solist.
Vårgårda är en gammal väckelsebygd och samtliga tio missionsförsamlingar i kommunen är med och arrangerar det hela, och mellan 300 och 400 personer är engagerade som frivilligarbetare.
– Utfrågningarna äger rum när valrörelsen är som hetast. Jag kommer att fokusera mer på den övergripande ideologin och bakomliggande värderingar än vad som är vanligt i sådana här sammanhang. Jag kommer också att ta upp samhällsfrågor och frågor ur ett kristet perspektiv, berättar Torsten som tycker om att få vara nyfiken och ställa frågor.

Gud lugn och trygg
Torsten växte upp i ett kristet hem men under tonåren började han vackla i sin barnatro. Vittnesbördet från en evangelist gjorde starkt intryck på honom och i sin ensamhet bad han: ”Herre, om du finns och om du vill ta hand om mig så är jag här.”
– En stor, lugn, trygg tanke kom till mig: ”Det är klart att jag vill ta hand om dig. Jag har en framtid för dig och nu går vi tillsammans.” Jag var 17 år och det blev en stor förändring i mitt liv. Jesus är Guds uträckta hand till alla människor. Jag har fått ta tag i den handen och det ger mig kontakt med Gud.

Ville inte bli pastor
När Torsten växte upp var pastor det absolut sista han kunde tänka sig att bli, men efter överlåtelsen till Jesus upplevde han till sin stora förvåning en stark dragning till just den uppgiften. Han bad: ”Om det är din vilja så får du öppna vägar.” Möjligheterna kom och så har det fortsatt sedan dess.

Tappade minnet
För 15 år sedan uppstod en svår situation då han trodde att han måste lämna sitt arbete. Han kunde plötsligt tappa minnet mitt under en predikan. Det hände vid ett tiotal olika tillfällen att han fick gå ner från predikstolen för att han glömt allt han skulle säga trots noggrann förberedelse.
– Det hände till och med när jag undervisade blivande präster om predikan och det var oerhört generande.
Torsten undersöktes av många läkare men ingen kunde hjälpa honom. Han hamnade i en djup kris men när han gett upp allt kom bönesvaret som förklarade för honom vad som var fel.

Helande geléhallon
– Jag satt förtvivlad hemma i min soffa. Jag hade fastat under dagen och var lite hungrig. Framför mig på ett bord låg en stor påse geléhallon som jag började äta av och plötsligt började min hjärna fungera normalt.
Torsten gick till läkaren dagen efter och det konstaterades att han har en benägenhet att drabbas av akuta blodsockerfall. Sedan han fått reda på orsaken till problemet har han kunnat motarbeta detta.
– Nu har jag till och med kunnat tala i TV, i stora konferenser, och tacka ja till partiledarutfrågningen. För mig var det ett märkligt gudsingripande att godispåsen låg där just då, när hela min gärning låg i vågskålen. Vi brukade aldrig ha något godis framme annars.

Heliga Gudsupplevelser
Samma morgon som jag intervjuar Torsten, har han suttit vid Vänerns strand med en kaffetermos och Bibeln och sett solen gå upp.
– Min tro är att Gud alltid är nära, men ibland upplever vi hans närvaro på ett särskilt sätt. Under bönen vid sjön den här morgonen var det så.
En del gudsupplevelser är så heliga för Torsten att han inte vill tala om dem, men det är när han varit som mest utlämnad som han upplevt Guds hjälp som starkast.
Smärtsam livskris
För fem och ett halvt år sedan förlorade Torsten sin livskamrat, sångerskan Christina Gunnardo som dog i cancer.
– Som kristen åker man ingen gräddfil genom livet, allt som kan drabba människor drabbar också kristna. Alla som har varit med om något liknande vet hur ohyggligt djupt sorg och smärta kan ta oss, men det är en stor sak att få tillhöra en gemenskap av människor som ber när man själv inte orkar be.

Tröst och positiv framtid
Vid några tillfällen kunde han uppleva den helige Andes beröring av tillbedjan, lovsång och gudsnärvaro i sitt inre. Det var som om Gud sa: ”Du förstår väl att du inte är övergiven. Jag är med dig också i dödsskuggans dal.”
Livet går vidare och Torsten är idag lyckligt gift med Elisabeth.
– Sörja har sin tid men inte all tid. Nu har jag fått träffa en ny livskamrat och vi har så roligt.


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.