Vagabonden Edward hittade rätt i livet

Edvard Rangstrom640
Edward G Rangström är sångaren och musikern som har fört in country och bluegrassmusik i svenska kyrkor. Men sångerna handlar uteslutande om Jesus. För det är han som har förvandlat Edwards liv.

Edward Rangström är född och uppvuxen i Göteborg. Men han är en vagabond och har under sitt liv flyttat runt en hel del i landet.
– Fram till dess att jag blev frälst så var det ett liv i sus och dus. Det var ett stormigt liv, och visst kunde det vara roligt ibland, men det var också mycket misär. Jag har inte varit någon storskurk, men vi är alla syndare.
Edward väljer att inte tala så mycket om det som varit.
– När jag tänker på mitt liv så räknar jag före och efter Kristus. Jag vill inte fiska i det gamla, för det står i Bibeln att när vi har bett Gud om förlåtelse, då glömmer han våra synder. Och varför ska vi då påminna honom?

Grillfest med frälsning
Edward fick kontakt med kristna under ett besök i Sävsjö 1992.
– Jag träffade ett gäng väldigt prydliga människor. De hade en gitarr med sig, så jag sa till den att de skulle slänga hit gitarren så skulle de få höra lite riktig musik. Men de lånade inte ut gitarren. Däremot bjöd de med mig till en grillfest.
– Jag tyckte det lät kul, så jag följde med. Det visade sig att det var församlingen Guds kraft som ordnade grillkvällen. Det kom människor i alla åldrar, från små barn till gamla tanter.
Edward hade varit både socialist, kommunist och anarkist, och för honom var det en verkligt annorlunda miljö. Men han trivdes.
– Under kvällen frågade de om jag ville bli frälst. Jag sa att det kunde jag väl göra, och tänkte att om jag bara såg frälst ut så gick de nog på det. De bad för mig, bland annat i tungor, och jag blev både frälst och andedöpt samma kväll. Jag som varit så impregnerad av darwinism och socialism, som tyckt att religion var ett opium för folket. Nu kände jag mig trygg. Två månader senare döpte jag mig i en sjö.

Fördomarna försvann
Några församlingsmedlemmar erbjöd Edward att komma och bo hos en familj. Där bodde han i nästan två månader.
– Jag hade många fördomar om kristna människor och hur de levde, men jag blev verkligen förvånad. När någon blev sjuk så bad de, och på kvällarna kom församlingsmedlemmar för att dricka kaffe och prata om Gud. Familjen lät mig sitta barnvakt, och även om jag gjorde lite fel ibland så älskade barnen mig, och det jag gjorde blev uppskattat. Det var verkligen inte som jag tänkt mig, jag trodde inte att det fanns sådana människor.
Därefter fick Edward en plats på Josua Rehab i Gamleby där han bodde i elva månader.
– Det var en väldigt stabil miljö, personalen gick till Gud med alla problem, oavsett vad det handlade om. Det som fastnade i mig under den tiden, det sitter kvar.
Att gå från ett vagabondliv där Edward ofta höll sig borta från människor till att komma med i en församling och leva som kristen innebar en rejäl omställning.

Läsarsånger och bluegrass
– Mitt liv har inte varit spikrakt, snarare allt annat än det. Men med Guds hjälp har det gått bra. Jag har fått lära mig att ta bort det gamla steg för steg. Det finns bara en frälsare och det är Jesus. Men han skräddarsyr frälsningen så att den passar var och en.
Edward G Rangström har under en tid arbetat med LP-verksamheten i Sandviken. Tillsammans med sitt band Blå Himlen har han spelat in tre skivor med gamla läsarsånger i fartfylld bluegrasstappning.
– Vi sätter sådan sprätt på dem, så det blir inte Lugna hamn längre utan snarare stormigt hav.
Han är också mycket ute på gator och torg och sjunger om Jesus.
– Jag älskar att stå på torget och spela och sjunga – men det ska vara kristna låtar. Jag vill bara sjunga om Jesus, för det finns en sådan kraft i de sångerna. Människor behöver möta Jesus, och det är bara att öppna dörren så har du ett helt missionsfält framför dig. Det viktigaste för framtiden är att få folk frälsta. Människor måste få veta att utan Jesus, så är det kört.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.