Jimmy bytte spriten mot livet

JimmyInternet4

Spriten tog nästan livet av Jimmy Parmbo. Men Gud hade en annan plan. – Jag har varit i avgrunden och kommit till ljuset. Nu vill jag visa andra vägen dit.

Jimmy Parmbos dialekt avslöjar honom direkt. Han är en Malmöbo i själ och hjärta. Under barndomen flyttade han runt mellan olika bostadsområden, men bodde aldrig längre bort än någon mil utanför staden.
Men barndomen blev tuff.
– Pappa var alkoholist. När han var full blev han ofta bråkig och vi fick stryk.
Vid 20 års ålder flyttade Jimmy hemifrån. Men livet blev inte lättare. Pappan tog livet av sig, och det blev en tuff tid för hela familjen. Mamman blev ensam, och flera av syskonen började missbruka alkohol.
Själv kastade sig Jimmy in i ett förhållande. När relationen sprack tre år senare fick Jimmy sin stora livskris.
 
Drack i sju år
– Jag struntade i allt. Gjorde mig av med alla grejer för att få pengar till sprit, och drack mer eller mindre oavbrutet i sju år.
Efter två års supande blev Jimmy vräkt från sin lägenhet. Då hade han skulder på 120 000 kronor. Han bodde periodvis hos mamma och kompisar. Och drickandet fortsatte.
– Jag kom i slagsmål, blev hotad och drack oavbrutet. Det var som en ond cirkel. Jag hade inte kraft att ta mig ur den, och visste inte hur det skulle sluta.
Närmare 50 gånger hamnade han på alkoholklinik – torken.
– Jag åkte in och ut. Ibland hamnade jag på akuten och skickades hem när jag nyktrat till, och ibland blev jag inlagd på kliniken under några veckor.
1989 skickades Jimmy för första gången till ett behandlingshem. Men inte heller det hjälpte.
– Jag började dricka igen så fort jag kommit ut. Jag lurade mig själv och sa att jag nog kunde dricka lite. Men det kunde jag inte.

 
Nära döden-upplevelse
1993 var Jimmy så dålig att han var nära att stryka med. Han hade inte ätit på flera veckor, bara druckit och mixat sprit med tabletter.
– Jag låg medvetslös med dropp i fem dygn. Läkarna visste inte om jag skulle överleva.
Mitt i medvetslösheten fick Jimmy en nära döden-upplevelse.
– Först fick jag uppleva Helvetet, och sedan fick jag se in i Himlen, även om jag aldrig fick komma in. Jag fick veta att jag hade en chans att omvända mig.
När Jimmy vaknade upp undrade vårdarna var han hade varit, eftersom han pratat mycket under medvetslösheten.
– Jag var helt slut efter vad jag varit med om. Men jag visste att jag måste ta mig till en kyrka.
 
Tog emot Jesus
Jimmy sökte sig till Frälsningsarmén.
– Det var en härlig gemenskap. Jag gick till deras café, och sedan lockade de mig till ett möte.

På mötet hände något. Sångaren sjöng Kom nära mig. Och mitt under sången tog Jimmy emot Jesus.
– Allt släppte. Jag upplevde hur Gud kom in i mitt liv, och tog bort allt som var dåligt. Äntligen hade jag hittat det jag behövde.
Jimmy slutade att dricka sprit och rökningen försvann i samma veva.
– Suget bara försvann. Jag kände mig aldrig dålig. Snarare förvirrad. Jag hade fått ett helt nytt liv, och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med det.
– I samma stund som jag blev frälst helade Gud mig. Trots att jag varit så dålig var plötsligt alla värden bra. Läkarna kunde inte förstå det, men jag är övertygad om att Gud gav mig en förnyad kropp.
 
Ett nytt liv
Jimmy fick jobb på Frälsningsarméns öppna verksamhet och jobbade där under tre år innan han utbildade sig till nätverkstekniker. Han träffade sin blivande hustru Gun och livet tog en annan vändning.
Nu brinner Jimmy för att hjälpa andra. Han har varit med om att starta Räddningsstation Malmö, han har samlat ihop artister och spelat in en skiva till hjälpverksamhet. Och han har stora planer för framtiden.
– Jag vill jobba ute på stan och hjälpa hemlösa och utslagna. Kanske starta ett café där vi kan bjuda de hemlösa på en kopp kaffe, erbjuda en dusch och få möjlighet att prata.
– Jag vill visa folk att det finns något mer. Att Gud älskar alla människor, och att han har en plan med deras liv. Kärleken är det centrala för att bryta ett mönster. Jag vet att det fungerar, eftersom jag själv har kommit den vägen.
Ibland kommer folk fram och säger att Jimmy inte vet hur det är att leva på gatan.
– Men jag vet hur det är. Jag har själv upplevt det.

Text o Foto Eva Ruderstam Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.