Lena Maria njuter av livet

v.32 Lena - ARTIKEL
Lena Maria Klingvall föddes utan armar och med ett ben hälften så långt som det andra. Ändå har hon hunnit med mer än de flesta. Hon har varit framgångsrik landslagssimmerska, fått medalj av kungen, hon är sångerska, författare och konstnär. Men framför allt sprider hon glädje och hopp.

När jag träffar Lena Maria säljer hon skivor efter ett framträdande. Hon signerar skivorna med munnen och tar emot pengar, sköter kontokortläsare och lämnar växel med foten.
Lena Maria lärde sig simma när hon var tre år. Som 18-åring tog hon sitt första SM-guld, blev dubbel guldmedaljör i VM och slog dubbla världsrekord. Två år senare deltog hon i OS i Seoul. Idag är hon är konstnär i mun- och fotmålarna och föreläser om människovärde, identitet och livskvalitet.
Som sångerska har hon turnerat över hela världen och hon är allra mest populär i Japan, Korea, Taiwan, Singapore och Thailand.

Tanken kan begränsa
När jag ser vad Lena Maria har åstadkommit i sitt liv inser jag att det inte hänger så mycket på om man är handikappad eller inte. Jag anar att det handlar om en mental inställning. Jag frågar henne vad som gjort att hon har kunnat komma så långt.
– Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att pröva allting och de har gett mig mycket tid att hitta mina egna sätt att göra saker på. Att misslyckas och bli besviken var en självklar del av livet och då var det bara att försöka igen.
Lena Maria fick aldrig höra att hon inte kunde eller att det inte var någon idé att försöka. Hon tror att många människor begränsas av sina egna tankar.

– Mitt handikapp är synligt men de flesta handikapp är osynliga. Ibland handlar det om hur man tänker. När möjligheter kommer i vår väg kan det finnas mycket som hindrar oss från att ta vara på dem, ofta rädsla, att vi inte tycker att vi duger eller ren bekvämlighet.

Gåvor att glädja andra
Lena Maria är uppvuxen i en kristen familj och tron på Gud som en god och kärleksfull far är naturlig för henne. Han är alltid nära och leder henne ofta genom att hon känner en längtan efter att göra något.
– Jag tror att det kristna livet är mycket enklare än vi i kyrkan ibland gör det till. Gud har skapat oss till unika människor med talanger och gåvor och vi har ofta vår gåva i det vi tycker är roligt att göra. Vi finns till för att glädja varandra och Gud genom vår existens och genom det vi gör.

Vågar drömma
Lena Maria gör ofta det som kommer i hennes väg och trivs bäst när hon har många bollar i luften. Hon har just gett ut en skiva med sommarsånger och skriver nu på sin tredje bok, ”Våga drömma”. Den kommer att handla om att se möjligheter trots sina begränsningar och att våga tänka stora tankar om sitt liv. Hon kommer att ta upp egna erfarenheter och även fundera kring hur man själv kan vara med och forma det samhälle man vill leva i.

– Vi kan inte bara skylla på ”samhället”, det består ju av oss alla. Små saker kan förändra en hel dag för en annan människa, som ett leende mot kassörskan eller grannen. Ofta försummar vi de små tillfällena som kanske är det stora i livet egentligen.
För Lena Maria är detta självklara saker som hon trodde var lika självklara för andra, men ofta får hon frågor om hur hon tänker, hur hon kan vara så glad och ha så mycket kraft. Därför har hon börjat berätta, skriva och sjunga om det och märker att människor blir väldigt uppmuntrade.

Himlen ger hopp
En av de största upplevelserna Lena Maria har haft med Gud, var under en jobbig tid då hon gick igenom en skilsmässa.
– Då kände jag verkligen vilken omsorg Gud hade om mig. Jag fick så mycket kraft, uppmuntran och tröst varje dag.

Under den tiden tänkte hon mycket på Himlen och det resulterade i skivan ”Himmelska sånger”. Lena Maria tycker att vi pratar för lite om Himlen.
– Nu lever vi i en trasig värld men det är ett väldigt hopp att det här inte är slutet utan bara början.

Oförskämt bra
Jag undrar om hon någon gång tänkt att Gud är orättvis som har låtit henne födas handikappad, men hon tror inte att vi kan beskylla Gud för sjukdomar och handikapp. De är konsekvenser av mänsklighetens synd och manipulation av naturen och miljön.
– Gud är inte orättvis men livet är orättvist. Jag har det oförskämt bra och hade turen att födas i Sverige i precis rätt tid. Tjugo år senare kanske jag hade blivit bortsorterad genom fosterdiagnostik och aborterad. I Thailand hade jag förmodligen lämnats att dö.
Inom buddhismen anser man att handikapp beror på dålig karma, att det är ett straff för att den människan inte har levt rätt i tidigare liv.

Ett handikappat barn förstör ryktet för hela familjen och det innebär mycket skam och skuld. Lena Maria har startat en insamlingsstiftelse och stödjer ett kristet barnhem i Thailand som tar hand om 500 handikappade barn.

Rikt liv större under
Ibland vill människor be om helande för Lena Maria men då brukar hon fråga varför. Hon tycker att hon har allt hon behöver; en familj som älskar henne, vänner, arbete och intressen som hon njuter av. Ett av de största undren tycker hon är förnöjsamheten och tillfredsställelsen som Gud ger och att man får vara nära honom.

– Jag får uppleva så mycket just för att jag inte är som alla andra. Jag lever ett rikt liv och är glad och nöjd med tillvaron, trots mitt handikapp och det är ett mycket större under än om jag hade blivit helad.


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.