Gud gav Eva en bokidé

Eva Burenfjall640
Flera gånger har Eva Burenfjäll sett bilder från Gud. Vid ett par tillfällen fick hon se hur änglar vaktade över hennes familj, och en gång fick hon se en bild på en bok som ännu inte fanns. Nu finns boken – det har Eva sett till.

Eva Burenfjäll är född och uppvuxen i Västerås. Hon kommer från ett kristet hem, och var inte mer än nio år när hon bestämde sig för att leva ett liv med Jesus.
– Jag bläddrade i en barnbibel och fick se en bild av Jesus på korset med två rövare på varsin sida. En fråga kom till mig, och jag sa: ”Jesus, jag vill gå med dig.” Jag var ensam hemma och det var inte så dramatiskt, men jag gjorde ett val, och det har hållit hela livet. Jag är så tacksam till Gud för att han har hållit sin hand över mig genom livet.
Andedopet var en annan händelse som inträffade när Eva var ensam hemma.
– Jag hade varit på ungdomsläger där många av mina kamrater hade fått uppleva andedopet, men inte jag. Men så en dag, hemma i soffan, kände en jag sådan glädje som fyllde hela mig. Och så började ett annat språk, tungotalet, porla upp i mig. Samtidigt fick jag en ny frimodighet att berätta om Jesus.

Bibelskola som 45-åring
Eva gifte sig ung. Hon var bara 18 medan maken Eskil var 21. Och så kom barnen – fyra pojkar och en liten prinsessa.
– Jag var hemma med barnen i många år. Det var ett medvetet val jag gjorde, och jag skulle vilja uppmuntra andra mammor att stanna hemma med barnen under några år. Min man startade ett eget företag och jag tog hand om en hel del av markarbetet. Men det var en tjänst som vi hade tillsammans. Ju äldre jag blir, ju mer värde ser jag i att jag kunde vara hemma.
När barnen blev lite större satsade Eva ett år på att gå en Bibelskola.
– Jag var 45 år gammal, och det var fantastiskt att få ägna ett år åt Bibelskola. Det var så roligt, och jag fick växa i min tro. Jag bad till Gud om hjälp att komma ihåg allt som jag fick lära mig. Och han hjälper mig. Guds ord finns bevarade djupt i min ande och så hjälper den helige Ande till att påminna mig om det som jag har lärt mig.

Änglar runt husvagnen
Första gången som Eva Burenfjäll fick se änglar var när hon var på husvangssemester med familjen.
– Det var en tid då vägpirater härjade på vägarna, framför allt på västkusten där vi var. De sprutade in gas i husvagnarna och rånade semesterfirarna. Vi hade inte tagit in på någon camping utan bara stannat längs vägen för att övernatta. När jag lagt barnen och vi hade bett aftonbön så kände jag en sådan skräck inom mig – tänk om vägpiraterna kommer hit i natt.
– Men då fick jag se, för mina inre ögon, en skara änglar – fem, sex stycken – som höll varandra i händerna och som ställde sig som i en halvcirkel runt vår husvagn. Det var en fantastisk syn, och sedan sov jag gott i hela natten, utan att få besök av några vägpirater.
En annan gång som Eva fick en änglasyn var när hon skulle till skolan på kvartsamtal.
– Det var bara en liten bit att gå, och det skulle gå ganska fort, så jag bad ett av barnen, som var sex år, att under tiden se efter yngsta barnet som var två år.
– Jag gick iväg, men än en gång kände jag en sådan skräck. Tänk om sonen inte upptäckte alla farligheter som den lille kunde komma åt. Jag stannade till, men då fick jag se en bild för min inre syn. Jag såg en ängel som satt lite lojt på skrivbordet i barnens rum och vaktade barnen. Jag kunde känna mig lugn för mina barn var i tryggt förvar, Guds ängel vakade över dem.

En bok från Gud
Den tredje gången som Eva fick se en bild från Gud handlade det om något helt annat.
– Jag var i Florida för att fira min 50-årsdag, och satt i baksätet på en bil. Plötsligt får jag se en bok för min inre syn. Jag ser precis hur omslaget ser ut, och jag kan läsa att den heter Vis och Vacker. På en sekund får jag veta precis vad den innehåller, att den bygger på ordspråk ur Ordspråksboken och att det finns en bild som illustrerar vad varje ordspråk handlar om.
Eva insåg att Gud ville att hon skulle se till att boken blev verklighet, men hon förstod inte hur det skulle gå till.
– Jag bad Gud om hjälp, och så läste jag igenom Ordspråksboken och skrev upp en del av de ordspråk som grep tag i mig.
Den stora frågan var vem som skulle ta hand om bilderna. Eva visste inte hur hon skulle lösa det, och därför blev bokprojektet liggande.
Men så i somras, 13 år senare, var Eva på en konsertgudstjänst. Hon stod och pratade i foajén när Simon Ådahl kom, tryckte sitt finger på hennes axel och sa ”När ska du skriva den där boken?”.
– Jag blev helt ställd, för Simon visste ingenting om mina bokplaner. Men hans ord förlöste något. Jag fick en sådan energi och kraft. Jag fick en jätterolig höst då jag arbetade med boken.

3000-åriga visdomsord
Men Eva visste fortfarande inte hur hon skulle illustrera ordspråken.
– Jag bad att Gud skulle visa mig vem som skulle göra bilderna, och då poppade plötsligt ett namn upp, min granne som är med i samma församling som jag.
Grannen hade lite nya idéer. Tillsammans gick de ut på Internet och letade bland tusentals bilder som fanns att köpa. Och så fick ordspråken sina illustrationer.
Nu – mitt under Bibeln år – är boken klar. Det är en presentbok på 160 sidor som innehåller 128 ordspråk skrivna av kung Salomo. Titeln är, precis som i synen, Vis och Vacker.
– Jag hoppas att boken ska få människor nyfikna på Guds ord. Det handlar om 3000-åriga visdomsord som följt generation efter generation. Själv blir jag varm i hjärtat när jag läser ordspråken.
Inte minst hoppas Eva att boken ska nå den unga generationen.
– I en tid då etik och moral har falnat är det viktigt med levnadsregler. Jag hoppas att boken ska kunna ges till konfirmander och ungdomar, som genom boken kan bli sugna på att läsa Bibeln. Visionen är att presentera Guds ord på ett lättillgängligt sätt.

Koka kaffe och predika
Innan Eva Burenfjäll fick sin syn hade hon aldrig haft en tanke på att ge ut en bok.
– Men jag tror att Gud vill att vi ska vara kreativa. Vi ska inte vara så rädda, utan våga släppa fram det som Gud vill att vi ska göra. Det finns så mycket som vi kan göra för Gud.
Själv är Eva Burenfjäll aktiv i Vallbykyrkans församling i en av Västerås stadsdelar.
– Jag gör allt från att koka kaffe till att predika. Det är inte så viktigt vad du gör för Gud. Bara du älskar Jesus och vill vara med och bygga Guds rike, säger Eva Burenfjäll.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.