Åsa missionerar på Second Hand

asa Andersson640
Åsa Andersson har alltid trott att hon skulle bli missionär. Men livet ville annat. – Nu har jag hittat mitt missionsfält, Erikshjälpen Second Hand i Gävle. Här kan jag leva ut min dröm.

Bland möbler, böcker, dukar och kläder på Erikshjälpen Second Hand i Gävle hittar jag Åsa Andersson, en glad norska med mission i blodet. Åsa, eller Åslaug som hon egentligen heter, har nämligen delat sin uppväxt mellan Norge och Zaire.

– Mina föräldrar jobbade som missionärer för den norska pingstmissionen. Jag är så tacksam för min barndom, för vad jag fick vara med om. Det som barnen ser föräldrarna göra, det är det som de själva trillar dit på. Det har jag märkt, inte minst när jag arbetat med missbrukare. Mina föräldrar bad till Gud när de hade problem, och det har präglat mig. Mamma och pappa levde verkligen som kristna, det var ingen söndagskristendom, utan Jesus varje dag, på djupet.
Sex år gammal flyttade Åsa under terminerna från sina föräldrar för att bo på en internatskola. Tron var naturlig, även där.
– På kvällen hade jag ingen att prata med, så Jesus blev min bästis, med honom kunde jag skvallra om vad jag gjort under dagen.
– Senare, under tonåren, provade jag på ungdomars vis ett och annat. Men jag hade alltid Jesus med mig, i allt vad jag gjorde. Han har aldrig lämnat mig och jag har inte lämnat honom heller.

Sibirien eller Sahara
Hela Åsas släkt består av missionärer, och Åsa var övertygad om att också hon skulle bli missionär.
– Pappa dog när jag var tolv år gammal. Jag tänkte att nu när inte han kan bära facklan vidare, så vill jag ta upp den och fortsätta med missionärsarbetet. Jag visste att jag ville arbeta med att hjälpa människor.
Åsa gick Bibelskola och träffade sin svenske man Nisse. Hon bad att Gud skulle visa vart hon skulle åka – Sibirien eller Sahara.
– Men på Bibelskolan löste Gud mig från tanken att fortsätta med pappas arbete. Istället fick jag ett nytt missionärsland – Sverige – och jag upplevde att Gud först och främst ville att jag skulle verka som fru och mor. Jag fick ett ord från Ruts bok om att dit du går, dit vill jag också gå och din Gud ska vara min Gud. Och så följde jag med Nisse till Sverige och Gävle. Trots att det har gått många år sedan dess känner jag mig fortfarande som missionär i främmande land.
– Vi fick fyra barn och under tolv år var jag hemma med barnen. Jag har också jobbat en del inom vården, innan jag skolade om mig och läste en personal- och ledarskapsutbildning.
Under många år jobbade Åsa ideellt med söndagsskola, kyrkans barnverksamhet och missionsprojekt. Men hon saknade en riktig utmaning.
– Jag bad till Gud, och sa att jag inte bara vill leva ett vanligt Svenssonliv, utan att jag ville något mer. Jag ville ha en utmaning. Det har jag fått nu, säger Åsa och slår med armen ut över secondhandaffären.

Ditt folk är mitt folk
Hon tror att utmaningen kom först när hon själv var villig att överlåta sig.
– Jag hade mitt hjärta i Afrika och i Norge, men inte i Sverige. Det tog 14-15 år i Sverige innan jag på allvar kände kärlek till Sverige och det svenska folket. Först då började jag känna som i Ruts bok, att ditt folk är mitt folk. Jag visste att Gud hade något på gång för mig, men först när överlåtelsen kom, då kom utmaningen.
I maj 2008 ringde Korskyrkans pastorer Daniel Elfving och Göran Oscarsson och frågade om Åsa kunde tänka sig att bli föreståndare för secondhandaffären. De hade frågat Gud vem som skulle bli föreståndare och Göran hade fått höra Åsas namn. Åsa nappade direkt på idén.
– Jag tänkte: Yes, här har jag mitt missionsfält. Att arbeta på second hand är ett arbeta med mission – för mission är att skapa relationer. Hela livet går ut på att bygga relationer, både med Gud och med människor. Min mission har alltid varit att hjälpa barn. Här har jag en morot att jobba efter, pengarna från second hand förvandlar livet för många barn.
Secondhandaffären är på drygt 2 000 kvadratmeter och fylld med möbler, kläder och prylar av alla de slag. Intäkterna delas mellan Erikshjälpen och Korskyrkans sociala arbete.
– Vi har öppet två dagar i veckan, men det är full snurr varje dag för att vi ska hinna med att ta emot varor, sortera och prismärka. Vi har massvis av givare och det är ett sådant inflöde på grejor att vi ibland måste dela med oss till andra second hand-butiker. Varje lördag när vi ska öppna är det fullt med folk utanför entrén. Folk kommer långväga ifrån för att fynda, berättar Åsa.

Mötesplats som påverkar
Snart kommer butiken att ha fem anställda. En del arbetar i butiken som en åtgärd från arbetsförmedlingen eller frivården. Här finns också praktikanter och en rad volontärer.
– Många dras hit, och säger att det är så gott att vara här. Här pratar vi till varandra och inte om varandra. Erikshjälpen Second Hand har blivit en mötesplats. Folk blir påverkade av att vara här. Många har kommit till tro och blivit förvandlade som människor genom att jobba här.
Konferensrummet används regelbundet som bönerum, och varje vecka kommer någon från Korskyrkan för att hålla en andaktsstund med personalen.
– Det är frivilligt att vara med, men allt fler kommer, de har märkt att det är skönt att vara med.
Åsa betonar att arbetet handlar om att vara tillgänglig, att skapa kontakter och få relationer med människor. Och möta människor där de är.
– Folk ser att jag har en annan livsstil. Jag är frimodig och pratar om Gud, om Himlen och om döden. Det blir många spännande samtal – mitt i vardagen, säger Åsa Andersson och betonar att mission inte bara behöver vara Afrika eller Asien, utan lika gärna kan vara en secondhandaffär i Gävle.
– Mission är en livsstil. Det är inte något som du blir när du åker bort. Det är du där du är, genom det liv du lever.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.