Uteliggaren fick sitt liv förvandlat

v.23 Bengt - ARTIKEL
Utmärglad, svag och sjuk kollapsade Bengt Winter på en toalett i Kristianstad. Då var han så djupt nere i missbruk att han levt som uteliggare i flera år. Men livet förvandlades totalt när Bengt fick möta Jesus.

Den som möter Bengt Winter idag kan knappast förstå vilken förvandling han genomgått under sitt liv. Idag är han en vältalig predikant som gärna diskuterar teologi och som tillsammans med sin hustru vittnar och berättar om Jesus så ofta han får möjlighet.
För tolv år sedan såg livet helt annorlunda ut. Då var han uteliggaren som, märkt av missbruk och sjukdom, kände sig som stadens sophög.

Nio år och berusad
Problemen i livet startade tidigt.
– Jag var inget efterlängtat barn. Mamma var väldigt ung när hon blev gravid, och min pappa har jag aldrig sett. På den tiden var det inte lätt att föda barn utanför äktenskapet. Jag kallades horunge och mamma fick möta mycket förakt. Det ledde till att hon inte ville ta hand om mig. Hon flyttade till en annan stad, medan mina morföräldrar fick ansvar för mig.
Bengts mormor och morfar tog hand om Bengt så gott de kunde. Men hans morfar hade stora alkoholproblem.

– Det fanns ofta fullt med alkohol hemma, och det blev ingen lätt uppväxt. När jag var nio år gammal fick morfar första gången bära hem mig redlöst berusad. Då blev det som om problemet flyttade över på mig. Morfar skärpte sig och fick istället hjälpa mig med mina alkoholproblem.

Bengt kom med i ett gäng som drack mycket. Tolv år gammal klarade morföräldrarna inte längre att ta hand om honom. Han skickades till en uppfostringsanstalt där han fick bo i tre år. Men alkoholen fanns med även där.
Senare utbildade Bengt sig till bilmekaniker. Men spriten såg till att det inte blev allvar med någonting.

Spriten bröt ner
– När jag var 19 träffade jag en tjej som också blev mor till mitt barn. Hon fick mig att ta ansvar och ta itu med mitt spritproblem. I några år lyckades jag faktiskt hålla uppe med spriten i egen kraft.
Men sedan höll det inte längre. Missbruket blev allt värre och Bengt åkte in och ut på alkohol-anstalter, akutmottagningar och fängelser.

– Spriten bröt ner mig, sakta men säkert, och jag blev tidigt folkpensionär. När jag inte längre behövde bekymra mig för arbete kunde jag ägna mig ännu mer åt missbruket.
Åren gick och nu började spriten också få allvarliga konsekvenser för hälsan. Bengt fick diabetes och problem med njurar, lever och bukspottskörtel. Hela kroppen var i uppror. Han gjorde ett nytt försök att sluta dricka och ägnade sig istället åt kroppsbyggnad och uppdrag som ordningsvakt inom restaurangvärlden.

– Där kom jag i kontakt med anabola steroider och narkotika. Narkotikan blev som en tröst för mig. Den hjälpte mig att sluta dricka, men istället blev jag beroende av amfetamin, hasch och kokain.

År av förbön
Under alla år hade Bengts mormor bett till Gud för honom. Men hon var gammal och sjuk, och en dag sa hon till Bengt att nu hade hon bett till Gud för honom hela sitt liv, nu orkade hon inte längre. Och så dog hon.
– Det blev en fullständig katastrof för mig. Hela min värld rasade ihop, och missbruket eskalerade ännu mer. Det tog totalt makten över mig. Jag förlorade kontakten med familj och vänner, jag förlorade min lägenhet och jag vandrade omkring hemlös. Jag kände mig som stans sophög.

I flera år var Bengt uteliggare. Han sökte sig från människor och sov på toaletter, i källare eller under bar himmel. Men den 14 maj 1998 förändrades allt.
– Att bli hemlös brukar vara slutet för en missbrukare, och jag insåg att snart var det slut med mig också. Jag var helt utmärglad och svag, både i kroppen och i själen. Jag förstod att jag nog bara hade timmar kvar att leva.
– Men där, på toaletten, så ropade jag till någon: Hjälp mig! Sen kollapsade jag och blev liggande på toalettgolvet.

Överfallen av Gud
Nästa dag vaknade Bengt upp ur sin medvetslöshet. Med hjälp av sina sista krafter tog han sig till Ria, där en kvinna bestämde sig för att ringa till LP-verksamheten.
Två män från LP kom och hämtade Bengt. De hjälpte honom med mat och tog med honom till ett kristet möte.

– Den kvällen blev jag överfallen av Gud. Bara att någon kunde tänka sig att ge mig en kopp kaffe och en bulle, att det fanns en sådan kärlek, det var svårt för mig att ta in. Det öppnade mina ögon för en större verklighet, och jag började gråta hedlöst.
På mötet fick Bengt uppleva hur en man talade i tungor över honom.
– Jag förstod inte så mycket, men han bad till Gud för mig, och det var som solstrålar i allt han sa. Jag fick möta Gud.

Bengt fick låna ett rum i kyrkan. Han kom till fler möten, och för varje gång blev det fler tårar. Han fick en Bibel, och trots att han knappt läst en bok i hela sitt liv tog han till sig budskapet.

Begäret försvann
I tre veckor bodde Bengt i kyrkan. Sedan skjutsades han till LP Väst i Göteborg.
– Jag som var uteliggare och brukade sova på toaletter. Nu blev jag skjutsad i en Mercedes. Och när jag kom hit kändes det som en varm hand som omslöt mig.
I samma stund som Bengt tog emot Jesus i sitt hjärta löstes han totalt från sitt missbruk.
– Mitt begär efter alkohol och droger försvann på ett ögonblick, det tog Jesus bort. Jag fick ingen som helst abstinens, och tänkte inte längre på droger. Sjukdomarna fick jag behålla, men roten till det onda – synden – är borta.

Under tiden på LP Väst gick Bengt igenom behandlingsprogrammet, samtidigt som han fick lära sig och uppleva mer av Jesus.
– Jag fick bland annat uppleva andedopet, och fick en sådan kärlek till Guds ord. Jag ville verkligen lära känna den som hade räddat mig från missbruket.

Pastorsutbildning
Efter en tid började Bengt på Bibelskola väst och därefter väntade pastorsutbildning.
– Tänk att jag som aldrig läst en bok i hela mitt liv skulle börja läsa teologisk facklitteratur, och dessutom gilla det. Det måste vara ett verk av den helige Ande.
Sedan dess har Bengt vittnat om sitt liv, predikat och talat om Jesus så fort han fått möjlighet. Bland annat för sina gamla missbruksvänner i Kristianstad.

– Jag har ställt mig på torget och berättat om mitt liv för alla som vill höra. Många av mina kompisar blir intresserade, men det är svårt för dem att ta till sig att det verkligen är jag som har blivit så totalt förvandlad.
Förra året träffade Bengt en kvinna, och numera har han en hustru vid sin sida.
– Tänk att mina dagar inte var över den där natten i maj 1998. 48 år gammal mötte jag Jesus och fick ett totalt förvandlat liv. Det är nästan så att man får knipa sig i skinnet.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.