Lasse blev fri från droger – nu hjälper han andra

v.23 Lasse - ARTIKEL
I många år kämpade Lasse Nyström en ojämn kamp mot sitt missbruk. Men så slog Jesus ner som en bomb i hans liv. Idag arbetar han med att hjälpa andra i samma situation.

Lasse Nyström är uppväxt i Malmö. Han kommer från en fin familj och hade en bra uppväxt.
– Men min pappa dog när jag var 14 år gammal, och då rasade det för mig. Jag började missbruka alkohol, och det ledde så småningom till både kriminalitet och droger. Jag satt fast.
Under en tid klarade han att kombinera missbruk med arbete, och startade upp ett företag inom måleri.

– Det blev ett dubbelliv. I början gick det bra, men sedan gick det sämre och sämre.
1987 flyttade han till Kalmar, träffade en kvinna och lyckades på egen hand sluta med sitt missbruk. Fram till 1993 var han drogfri. Men sedan rasade det. Bankkraschen ledde till problem i företaget, och på det personliga planet blev det skilsmässa.
– Då gick jag tillbaka till mitt gamla liv med alkohol och droger.

Mötte Jesus på kontoret
1994 kom Lasse första gången till LP-stiftelsen och Venngarn. Även exfrun kom dit, men familjen fick dela på sig så att hustrun och barnen stannade på Venngarn medan Lasse kom till Strandgården.
– Det kändes som en uppfostringsanstalt, och jag ville ha tillbaka min familj. Jag var arg på allt och alla, och åkte därifrån flera gånger. Det var så svårt att bryta mönstret. Jag skapade på något sätt en kärlek till drogen, och även om jag ville sluta, så var det så svårt.
Men så kom dagen då Lasse fick möta Jesus – på föreståndarens kontor.
– Jag hade tänkt sticka från LP – för tredje gången. Men så upptäckte jag att jag hade några tvättnålar i fickan, så jag sprang upp till föreståndarens kontor och slängde dem på hans skrivbord.

Och där, på kontoret, hände något.
– Föreståndaren sa ingenting, men plötsligt kände jag en kärlek och frid som bara kom över mig. Föreståndaren och en annan man som var där fick be för mig. Och när jag väl kom tillbaka till mitt rum – för jag stannade kvar – så kände jag att det jag hade fått uppleva nu, det ville jag aldrig någonsin släppa.

Slog ner som en bomb
På natten blev Lasse även andedöpt.
– Jag visste inte vad som hände, men det var som om Jesus slog ner som en bomb. Vid frukosten morgonen därpå kände jag en sådan kärlek till andra människor. Det hade jag inte känt på många år. Jag var som en kalv på grönbete, och livet blev helt annorlunda. Jag hade kämpat i så många år för att bli av med något. Nu kunde jag lyssna till andra och ta till mig behandlingen.

Lasse gjorde klart sin behandling och blev drogfri. Han döptes och flyttade tillbaka till Kalmar. Men där fanns för många vänner som påminde om det gamla livet, och istället flyttade han till Lyckeby och sedan vidare till Tollarp utanför Kristianstad.
Trots försök gick äktenskapet inte att rädda, och 1998 blev skilsmässan definitiv.
– Då ramlade jag tillbaka, och det blev sex år till i elände.
På ett sätt var missbruket nu värre än tidigare.
– Jag kände mig så misslyckad. Jag kunde inte missbruka på allvar längre, men jag kunde inte heller gå till kyrkan, jag skämdes för mycket.

Vandrarhem på Risö
2004 orkade han inte längre. Han ringde sin gamla LP-kompis som nu jobbade på LP Väst och berättade att han inte längre orkade med sitt liv. Utan att ha minsta lilla finansiering klar tog han tåget till Göteborg, och en kväll gick han in genom dörren till LP:s lokal på Drottninggatan 33.
– När jag gick in genom dörren så kände jag mig helt upprättad. Jag sa till Jesus att jag vill ge hela mitt liv här. Jag fick bo här och rätta till mitt liv igen. Det var som att komma hem. Nu har jag också jobbat här sedan 2005, först med lönebidrag och numera med en vanlig anställning.

– För mig har LP varit fantastiskt. Här fick jag bra undervisning och bra vägledning. Även om det har varit med motstånd ibland, så har jag gjort det som folk har sagt åt mig att göra. Och det har gått jättebra.
På senare tid har Lasse också engagerat sig i ett nytt projekt – att bygga ett vandrarhem och ett arbetskollektiv på Risö.

– Många av de som gått igenom LP:s program har svårt att hitta jobb efter behandlingen. Här ska vi erbjuda både gemenskap och arbete.
Vandrarhemmet LP Risö erbjuder 30 vandrarhemsplatser som ska vara öppna för allmänheten. Till det kommer åtta rum för boende på kollektivet som ska driva vandrarhemmet och vårda naturreservatet där vandrarhemmet ligger.
– Vi bygger för fullt, och nästa vår ska vi vara igång. Det är ett helt unikt projekt, och vi bygger i tro, säger Lasse Nyström.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.