Liten skuta med stort hjärta

v.21 roland malare artikelPå en sommarbibelskola fick Roland Björklund ett tilltal från Gud att han skulle bli missionsbåtsskeppare. 30 år senare blev Roland och hans fru Susann ägare till Sally Stout, en 100 år gammal engelsk kutter som seglar dit Gud och vinden för henne.

 

Jag träffar Roland på en båtgård i Vänersborg där Sally Stout har sin vinterförvaring. Här har Roland och Susann tillbringat många timmar med att ta hand om sin båt, för det är ju också Guds båt och då ska den se fin ut.

 

– En del tror att det är glassigt att segla missionsbåt. En varm dag i juli med 4-5 sekundmeter västlig vind är det hur underbart som helst, men det här är också en del av verkligheten, säger Roland.
Vi åker hem till Susann som väntar med kaffe och en sprakande braskamin. De bor i Vargön och har fem utflugna barn, åtta barnbarn och ett nionde på väg.

Målade för barn i Indien
Båtar har funnits i Rolands liv sedan barndomen. När tilltalet kom att segla missionsbåt, förberedde han sig genom att ta skepparexamen. På den tiden arbetade han som byggnadsmålare, därav smeknamnet Roland Målare. Han målar också akvareller och en morgon när han satt och målade, sa Gud till honom att ge alla pengar han fick in på tavlorna till Elidas barnhem i Indien. Under tio år sålde han nästan mer än han kunde producera.

Det ledde också till att Roland började segla med missionsbåten Elida och kände att det var vad han ville hålla på med.
– Ganska snart ledde Gud oss till en egen båt men där lyssnade vi mer på människor än på Gud, så den gick ifrån oss, säger Roland.
Visionen var att segla med ungdomar som hade det svårt socialt. Guds plan genomfördes ändå ett år senare när tre göteborgare köpte båten och seglade på precis det sättet.
– Vi läste om det i tidningen och det kändes väldigt bra att visionen var sann. Samtidigt var det ett stygn i hjärtat att vi missat det.

Ny båt på halv minut
Roland och Susann har tittat på många båtar under årens lopp men det var inte förrän 2007 som allting stämde. Efter förebild från den sydkoreanske pastorn Yonggi Cho hade de gjort en drömskiss över hur båten skulle se ut.
De bad och hittade så småningom en båt de ville ha på internetsajten ”Blocket”. När de fick se henne i verkligheten tog det 30 sekunder att bestämma sig.
– Vi tittade på båten och tittade på varandra och så var det färdigt, säger Susann.
Skutan kostade 110 000 kr men de hade bara 30 000 kr som Roland fått ärva efter sin mamma. De åkte hem och hade ingen aning om varifrån pengarna skulle komma, men banken beviljade ett lån på huset och 070707 kunde de ta över Sally Stout. Samma år fyllde båten 100 år.

Gudomlig tajming
Motorn var också gammal och under hemresan från Skåne till den nya hemmahamnen i Vänersborg gick en bränsleslang sönder. Den lagades provisoriskt men precis när de la till i Varberg på lördagskvällen kom två män i arbetsbyxor gående på bryggan. Den ene visade sig vara mekaniker och efter tre timmar var motorn lagad.

– Mannen hade just gått på semester men så dök han upp när vi som bäst behövde honom. Han blev vår ängel den kvällen och det är sådana vi vill vara. Vi vill finnas där när människor behöver oss, säger Roland.
Ett sådant tillfälle var när ett ungt par kom ombord en augustikväll. Kvinnan hade haft ett jobbigt liv och behövde prata. Hon hade också en dålig rygg och Roland har fått en gåva att be för ryggar.
– En dålig rygg beror ofta på att ett ben är för kort. Jag bad ut benet och sedan bad vi för ryggen och hon blev helad. Till sist fick vi be med henne till frälsning också och Gud mötte henne på ett väldigt starkt sätt.

A-lagare och miljardärer
Hemma i Vänersborg ligger Sally Stout i gamla hamnkanalen, granne med hamnkrogen. Roland och Susann är där både dagar och kvällar och möter alla sorters människor.
– Det är väldigt många som stannar till och pratar, allt ifrån A-lagaren till miljardären och vi bryr oss inte om vilken kostym människor har.
Annars seglar Sally med ”Psalm 23:2” i storseglet i Vänern, på Dalslands kanal och i Västerhavet.

Helad direkt
På Vrångö i Göteborgs södra skärgård har Roland fått förmedla en profetisk hälsning om en väckelsevåg som ska komma över skärgården söderifrån. Vrångö är den ö som ligger längst söderut.
I somras fick de be för en kvinna på Vrångö som legat till sängs i tre månader med svåra ryggsmärtor.
– Hon blev helad direkt och några dagar senare åkte hon på en heldagstur till Ullareds köpcenter! Det är bara ett mirakel, säger Roland och skrattar.

Kärlekshälsning i affären
En morgon några dagar senare när Roland skulle handla frukostbröd i affären, fick han en hälsning till affärsinnehavarens dotter om att hon inte skulle leva ensam i sitt liv.
Roland visste inte om hon verkligen var ensamstående, så han frågade lite försiktigt hur hon hade det med sitt privatliv. Det visade sig att hon börjat ställa in sig på att leva ensam och när hon fick hälsningen blev hon väldigt glad.

Samtidigt som detta hände la två kappseglingsbåtar till bakom Sally Stout. Det var Lennart Janssons ”Jesus for life” och en annan J/80, vars skeppare fått en likadan hälsning ett och ett halvt år tidigare av Lennart.
– Ibland får vi vänta länge på Gud men inte den här gången. Mindre än en timme efter att jag delat det här möttes Johan och Emma i affären och i februari gifte de sig! Fantastiskt!

Kors på berget
På Vrångö fick Roland också en syn om ett stort, vitt kors som skulle stå på insidan av ön. Själv tyckte han att det borde placeras vid hamninloppet men Gud visste bättre.
– Det är där farleden går och tusentals båtar passerar varje sommar. Alla kommer att se korset!
Gud ledde Roland till en bergknalle med en stor, plan yta nedanför, där man skulle kunna ha gudstjänster, bröllop och begravningar. Samfälligheten av bofasta som äger marken har sagt ja och till sommaren hoppas man kunna inviga korset under pompa och ståt med representanter från svenska kyrkan, pingst- och missionsförsamlingarna på ön.

Små samtal
Roland skriver sånger, sjunger och spelar gitarr. Ibland har han med sig någon mer, men Sally Stout har inga stora bryggmöten som Elida och Shalom. Istället lägger de till vid de mindre bryggorna och direkt kommer människor fram och vill prata.
– Vår kallelse är att stanna några dagar och etablera kontakter. Ibland bjuder vi på en kopp kaffe och ibland djupnar samtalen. Vi vill ge vår tid till människor.


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.