Roland vill öppna porten till riksdagen

v.20 Roland - Artikel
För många är nog Roland Utbult mest känd som artisten som med stor iver skrev sånger och turnerade under åttiotalet. Idag jobbar han som kommunikatör och vill in i riksdagen, framför allt för att driva sociala frågor.

Roland Utbults politiska drivkraft uppstod ur hans sociala engagemang bland utstötta och hemlösa i Göteborg. Han arbetade som kommunikatör i tio år på Göteborgs Räddningsmission. En kväll i månaden satt han spelade och sjöng bland de hemlösa och missbrukarna.

– Det blev både kristna sånger och Jerry Lee och annan rock.Det var populärt, och nu när jag arbetar på Erikshjälpen har jag hört att de hemlösa frågar efter mig. Det känns stort.
Det politiska parti som kändes rätt från början var Folkpartiet, men nu har Roland hoppat över till Kristdemokraterna.
– Det var trevliga människor i Folkpartiet, men hos Kristdemokraterna får mina frågor större utrymme.

Mentorer viktigt
Roland har sett till att skaffa sig mentorer för sitt politiska uppdrag. En av de viktigaste är en pastor som han har kontakt med varje vecka. Han har också en grupp med människor som ber för honom.
– Det är viktigt att hålla sig på rätt linje. Det är också viktigt att undvika att hamna i för mycket personliga intriger. Jag har ambitioner att komma in i riksdagen, men det är inte för min egen skull. Jag vill förmedla något.

Skrev 300 sånger
Många känner Roland Utbult från åttiotalet då han syntes, och framför allt hördes, med sin musik i många bandspelare och kyrkor.
– Jag turnerade mycket och har skrivit 300 sånger.
Roland drömde om att nå långt med sin musik och på senare år har han fått se en skörd av vad han sådde då.

– Människor har berättat att mina sånger har styrkt deras tro, gett dem glädje och till och med räddat liv.
Roland tvekar inte en sekund när han får frågan om vilken av alla hans sånger som genom tiderna är den mest populära.
– Till vår Gud.

Två av hans sånger har hamnat på Svensktoppen och nu till sommaren släps den specialskrivna sången ”Stockholm” i samband med kronprinsessbröllops-arrangemanget Love Stockholm 2010.
I den sången är inte budskapet om Jesus så lika tydligt som i det mesta Roland skrivit. Att Jesus haft en central plats i musiken har inte varit något han tvekat över.
– Jag har aldrig känt att jag behövt ta bort det kristna budskapet för att nå längre. Jesus har förvandlat mitt liv och mitt liv är en relation med honom. Därför känns det naturligt med bara en väg – att hålla mig till evangeliet.

Levande barnatro
Ett av Roland Utbults första minnen av Gud är från söndagsskolan.
– Jag minns farbror Karl-Gustav Jansson som återberättade händelser från Bibeln på sitt mycket personliga sätt. Han har betytt mycket för mig.
Roland minns också möten i Pingstkyrkan med mycket sång och musik.
– Jag minns att jag som tolvåring kunde gå hem från möten och vara förvandlad, så upprymd och glad.

Förbud och frihet
Sen kom en period i 16-18-årsåldern då Roland var borta från kyrkan.
– Det blev lite mycket förbud och jag trodde att friheten var att lämna förbuden, men jag upptäckte sedan att det var synden som var en slavdrivare istället.
En kväll kom han tillbaka till kyrkan. Han gick fram och böjde sina knän och bad en bön till Jesus.

– Jag kände ingenting speciellt först, men när jag var hemma började jag tacka Gud för vad han hade gjort och jag blev uppfylld av en väldig glädje.

Orkester och rock ’n roll
Tron tog fart och Roland var ute på stan och delade ut lappar om Jesus och startade en rock ’n roll-orkester. Men det fanns inte så många kristna låtar att spela, så Roland skrev sin första sång ”Fåglarna sjunger till hans ära, blommorna doftar till hans välbehag. Då kan jag ej tvivla...”
– Det var passion från första början. Sen gillade inte alla vår musikstil, men jag tror inte jag hade gått att stoppa. Även senare har jag malt ner motstånd, jag har velat fram med budskapet och bara turnerat på.

Misslyckande kan bli styrka
Roland talar om misslyckanden också. Det finns tillfällen när spelningar inte blivit vad de skulle. Han känner ett beroende av att Gud finns med och får äran.
– Det är alltid en risk att ställa sig inför en publik. Det har hänt att jag upplevt det som om det inte funnits någon Gudsatmosfär alls i rummet, och att jag inte själv känt mig berörd av Gud.
Men efteråt har Roland hört Gud viska till hans hjärta.

– Jag har upplevt hur han sagt ”Jag har användning för dig, jag ska hjälpa dig”. Jesus är en relation och han har aldrig svikit mig. Jag tror att vi alla upplever utsatta situationer som vi inte klarar av själva. Men Gud har omsorg och kan vända situationen till något bra. Jag tror att vår sårbarhet kan vara till hjälp för andra om vi väljer att erkänna att vi inte klarar av allt själva.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.