Ett liv med Gud och mirakler

v.19 - Olsson Artikel
Ett helt liv med Gud har inneburit både utmaningar och äventyr för Rut och Nils-Erik Olsson i Linköping. På Guds kallelse har de varit verksamma i Norrbotten, i Japan och i sin hemförsamling i Linköping. Och de har båda två fått uppleva konkreta mirakel.

Nils-Erik och Rut Olsson tar emot i sin lägenhet i utkanten av Linköping. När Nils-Erik hälsar välkommen tänker jag direkt att den rösten skulle göra sig bra i radio. Det visar sig att det inte var illa gissat. Mycket i Rut och Nils-Eriks liv har kretsat kring radioarbete, både för IBRA Radio utomlands och för den kristna närradion i Sverige.

Gud talade
Både Nils-Erik och Rut växte upp i en kristen miljö. Nils-Erik minns fortfarande när han blev döpt i den Helige Ande. En kväll när han var nio år och skulle gå och lägga sig kände han att det var dags.

– Jag och mamma böjde knä och vi bad tillsammans och den Helige Ande kom. Det var inte så explosivt som det är för en del, jag mötte Gud i stillhet och hörde hans röst. Han sa att när jag blev stor skulle jag bli missionär.
Men Nils-Erik hade andra planer, han ville bli arkitekt så han protesterade.
– En gång till fick jag höra att jag skulle bli missionär och att jag skulle bli det i ett land i öster.

Först tredje gången fick Gud ett annat svar från den lille pojken.
– Till sist sa jag ”Gud, jag vill” och det lämnade mig aldrig att jag gett Gud ett löfte.
Rut hade inte någon specifik frälsningsupplevelse, men genom livet har hon upplevt Guds ledning genom att vissa saker ibland känts så oerhört självklara. Både i stora saker – som när hon träffade Nils-Erik eller när hon varit viss om vart Gud velat att de skulle flytta – men också i små saker som att välja sånger.

Himmelska sånger
Trots att Nils-Erik och Rut inte längre är ungdomar reser de till Tornedalen några veckor varje år. Det var dit de flyttade som nygifta och Pajala-församlingens stora verksamhetsområde har fortfarande en varm plats i deras hjärtan. De brukar åka runt i de många byarna och sjunga och dela Guds ord.
– De blir så tacksamma när vi kommer, men vi har aldrig varit namnkunniga, vi har alltid sjungit i all enkelhet. Jag tänker med tacksamhet på att Gud vill använda våra enkla gåvor, säger Rut.

En vår när Rut i god tid började förbereda sånger för årets resa blev hon lite fundersam.
– Det blev bara sånger om Himlen och jag tyckte det var lite underligt. Jag tänkte ”tänk om någon dör”.
Innan de skulle åka iväg fick de höra att en man som de kände väl hastigt gått bort och att pastorn skulle vara på semester.
– Vi kom dit och hade förberett många sånger om Himlen som vi sjöng på minnesstunden.

Helad från hjärnhinneinflammation
I 30-årsåldern blev Nils-Erik svårt sjuk i hjärnhinneinflammation. Läkaren uppfattade inte allvaret i situationen direkt, utan skickade hem honom med lite medicin. Inflammationen som följde blev svår.
– Jag upplevde att jag lyftes upp från min mänskliga kropp och såg mig själv ligga i sängen. Jag upplevde gränsen till evigheten och allting blev så obeskrivligt underbart, säger Nils-Erik.

När han senare kom tillbaka till sin egen kropp och vaknade i sin säng blev han något besviken. Så småningom försökte han återgå till sitt arbete i Pingstkyrkan i Linköping.
– Jag minns hur jag satt i min bil och allt snurrade. Horisonten lyftes upp och ner och saker och ting tycktes krympa och svälla om vartannat och jag hade fruktansvärd huvudvärk.
Det var omöjligt att fortsätta jobba när hela kyrkan verkade stå på ända och en pastor såg ut att lyftas upp och ner, så Nils-Erik sjukskrevs. Läkaren sa att Nils-Erik aldrig mer skulle kunna stå i en talarstol, alltför mycket hade blivit förstört i hjärnan under de fem månader han varit sjuk.
Då vände sig Nils-Erik till Gud.

– Jag böjde mina knän vid min säng och sa att ”om du ska ha någon nytta av mig i fortsättningen Jesus, så måste du gripa in och göra mig frisk. Annars får du ta hem mig”. Då kände jag en hand på högra baksidan om mitt huvud som stilla tryckte ner huvudet mot sängen. Jag sa ”Tack Jesus” och huvudvärken och alla symptom försvann på en minut.
Händelsen är fortfarande så levande för Nils-Erik att han blir tydligt rörd när han talar om det.
– Det var nåd utöver nåd det som jag fick vara med om!
Några dagar efter helandet började Nils-Erik jobba igen och har inte haft några symptom sedan dess.

Flyttar efter tilltal
På Guds tilltal har Rut och Nils-Erik Olsson arbetat i Pajala, Bodträskfors, Teurajärvi och sedan i Gistad i Linköpingstrakten. Varje gång det varit dags att flytta har de upplevt hur Gud på ett mycket konkret sätt lagt alla pusselbitar på plats, och båda två har fått samma visshet om hans vilja.
Så var det också när de skulle till Japan. Rut hade haft Japan i sitt hjärta i tre år, men sagt till Gud att hon inte tänkte säga något till Nils-Erik förrän han också upplevt Guds tilltal och dessutom tog upp saken med henne. Och så blev det.

Under flera år på 60-talet bodde de i Japan och arbetade för IBRA Radio. Där fick Nils-Erik också lite grand förverkliga den arkitektdröm han hade redan som barn. Han ritade och byggde en konferensplats för de japanska pingstförsamlingarna. Men allt var inte bara solsken i Japan.

Amningspsykos
Efter att Rut fött parets femte barn fick hon en mycket svår amningspsykos. Hon blev inlagd på sjukhus i Tokyo och upplevde att hela omvärlden var mycket konstig.
– Det var som om hela världen, alla människors tankar och idéer och ord, korsade genom min hjärna. Det var fruktansvärt jobbigt. Jag försökte på olika sätt reda upp det. Bland annat tänkte jag att om jag bara kom till alltings början skulle jag komma ur alltihop. Jag tog en Bibel och bläddrade tillbaka till första Moseboken där det står om hur jorden skapades, men det hjälpte inte. Då tänkte jag att om jag ritar fyrkanter på hela örngottet så blir allt bra. Men det hjälpte inte heller så jag ritade mindre fyrkanter inuti de första fyrkanterna.

Rut var säker på att hon var död. Hon vägrade också äta maten som sattes fram, hon trodde den var förgiftad. Ideligen hoppade hon ur sängen och höll sjuksystrarna sysselsatta.
Erik fick hålla ställningarna hemma samtidigt som han var orolig för Rut. En dag när han stod och diskade kände han att oron plötsligt byttes ut mot en fantastisk frid.
I samma stund kunde Rut på sjukhuset i Tokyo tydligt höra en av japanerna, pastor Kakuwa, be. Det visade sig sedan att pastor Kakuwa och några kristna vänner just då bett för Rut hemma hos sig, i Yokohama tre mil därifrån. Rut upplevde en ögonblicklig förvandling.

Dagen därefter ringde läkaren till Nils-Erik och berättade att Rut var fullständigt helad. Nils-Erik åkte in och mötte en glädjestrålande fru.
– Jag frågade läkaren vad de hade gjort, men han sa att det inte funnits något de kunnat göra. Han menade att det var ett Guds under att Rut var frisk, säger Nils-Erik.


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.