Jesus fyllde tomrummet i Heidis liv

liten_bildHeidi Ojala hade en jobbig tonårstid med mobbning, missbruk, tomhet och hopplöshet som ständiga följeslagare. När hon fyllde i Systembolagets alkoholprofil, ett nykterhetstest på nätet, insåg hon att hon uppfyllde alla indikationer på missbruk. Hon hade själv inte den styrka som krävdes för att vända den nedåtgående trenden, men då fick hon hjälp från oanat håll. Heidi Ojala är idag en aktiv och levnadsglad ung tjej som det strålar om och det är svårt att föreställa sig att hon för bara några år sedan hade allvarliga missbruksproblem. Hon drack och drack utan att kunna sätta stopp och det slutade ofta med att hon blev helt redlös. Med kompisgänget testade hon också droger några gånger men det var alkoholen som var det stora problemet.


– När jag var full blev jag självdestruktiv och kunde skada mig själv genom att bränna mig själv och skära mig. Livet kändes så tomt och hopplöst så jag brydde mig inte, tomrummet inom mig försökte jag fylla med alkohol. Ofta fick jag minnesluckor och blackouter då jag inte mindes vad som hänt bara några timmar tidigare. Dagen efter vaknade jag upp bakfull och bara spydde på mitt rum.

Men hoppet om ett annat liv för Heidi tändes när en tjej kom fram till henne på gatan och frågade hur hon mådde. De blev kompisar och hon tog med Heidi till sina kristna vänner.
– De berättade för mig om Jesus om hur han hjälpt dem när de mådde dåligt. Jag såg äktheten och glädjen i deras liv och drogs till deras livsstil. Integriteten, det som du är och gör – det äkta – det syns verkligen och gör intryck. Jag kände mig jätteglad och fri när jag umgicks med dem och när de bad för mig när jag hade ont i lederna kände jag hur Guds närvaro kom och jag började gråta. Sedan bad de för mig och min stukade fot blev helad, men jag hade svårt att fatta ett beslut om att ge mitt liv till Jesus.
Heidi kämpade en hård kamp inom sig och försökte leva i sin lögn att hon inte hade så stora problem. Hon funderade över hur hennes kompisar och föräldrar skulle reagera om hon blev en kristen. Samtidigt växte paniken och ångesten över det okontrollerade missbruket inom henne, hon hade svårt att sova, drömde mardrömmar och kände sig bunden. Alltmer desperat kände hon att om hon inte fick hjälp skulle hon inte orka leva.
– Då skickade jag ett sms till min kristna kompis om att jag ville bli frälst. Hon bad mig komma hem till henne dagen efter, det kändes högtidligt på något sätt så jag klädde upp mig innan jag gick dit. Där bad jag en enkel bön till Gud att han skulle förlåta all skit i mitt liv och göra mitt mörker till ljus.
Den natten kunde jag sova och mitt rökbegär bara försvann. Snart blev jag döpt i vatten och fick ett möte med den helige Ande. Det var verkligen jättestarkt. Mitt alkoholbegär försvann också, tomrummet inom mig blev fyllt av Gud och nu behövde jag inte fylla det med något annat. Hela mitt tänkande och min syn på mig själv förändrades, jag hatade inte längre mig själv för jag visste att Gud älskar mig.

Heidis lärare och klasskompisar var helt förundrade över hennes livsförvandling. De hade nog lite funderingar om att hon hamnat i en farlig sekt, men när de såg det som hänt med henne kunde de inte annat än glädja sig. Efter några veckor åkte Heidi på missionsresa till Bulgarien där hon fick se mycket hända som stärkte henne i hennes nyvunna tro.
– Det var så mycket som hände på den resan, vi fick be för människor som tog emot Jesus och fick också se sjuka människor bli friska när vi bad för dem. Wow, vilket liv det finns med Gud!

Heidi kommer ihåg en lektion i psykologi innan hon beslutat sig att bli en kristen. Under rubriken ”När allt är som det ska vara, då ska jag…” fick Heidi och de andra eleverna fylla i sina önskningar inför framtiden på ett blädderblock. Heidi minns att hon bland annat skrev: ”…då ska jag gå på bibelskola, då ska jag ha frid, glädje och mening i livet. Det strålar om Heidi när hon berättar denna episod.
– När Gud får chansen blir allt som det ska vara. Allt jag längtade efter det fick jag när jag blev frälst. Det är verkligen skitcoolt.

Nu går Heidi på bibelskola för att lära sig mer om vad den kristna tron innebär, samtidigt som hon hjälper till med ungdomsarbetet Hopp i sin församling i Arlandastad i Märsta, mellan Stockholm och Uppsala. Snart ger hon sig iväg på en ny missionsresa till Bulgarien, tillsammans med en stor grupp kompisar från bibelskolan.
– Det är helt underbart att gå bibelskolan, det finns så mycket att lära så jag vill inte att den ska ta slut. Lärarna är så ärliga, de talar om det Bibeln säger och hittar inte på egna grejer. Att söka Gud och läsa Bibeln förvandlar mig och ger mig allt större frihet. Mina vänner som inte är kristna tror att jag nu inte får göra något roligt längre. Men grejen är ju att det är en frihet man kommer in i och jag behöver inte längre göra det som skadade mig. Jag älskar att vara tillsammans med ungdomar och det vill jag fortsätta med. Vi har världens bästa budskap och det som hände med mig kan också andra få vara med om.

text • foto Börje Norlén