Linda vill visa unga ett liv värt att leva

Linda640
Hela livet har Linda Mårtensson pendlat mellan Sverige och Centralafrikanska republiken. – Jag har fått följa med mina föräldrar på äventyr, det har varit både fantastiskt och tufft. Vi hade inte klarat oss om vi inte haft vår tillit till Gud. Han har haft ett sådant beskydd över våra liv.

Linda Mårtensson är en energisk tjej. Hon delar sina dagar mellan Korskyrkans Bibelskola och en halvtidsanställning som barnledare i församlingen. Tillsammans med Johannes Långs är hon också ansvarig för församlingens ungdomsarbete. Samtidigt är Linda och Johannes i full gång med bröllopsplanering, den 15 maj blir de äkta makar.
Både Linda och Johannes är missionärsbarn, något som har präglat dem i livet.

Bodde i regnskogen
– Jag föddes i Centralafrikanska republiken och har pendlat mellan Europa och Afrika hela livet. När jag var tio år gammal bosatte vi oss i regnskogen. Pappa högg sig fram med en machetas och sa att här ska vi bygga vårt hus. Och så blev det, berättar Linda.
Det blev ett liv som var både primitivt och isolerat. Lindas familj var den enda svenska familjen i byn, de blev ständigt uttittade eftersom det var väldigt exotiskt att se vita barn. Men de kom också att stå afrikanerna väldigt nära.
– Mina föräldrar arbetade med att hjälpa pygméerna. De byggde upp ett utbildningscenter för dem, där pappa hade kurser i allt från smide till ekonomi och Bibelundervisning och mamma hjälpte kvinnorna med matlagning, sömnad och hygienkurser. Pygméerna är förtryckta av de andra folkgrupperna, och har nästan inget människovärde, så det var viktigt för oss att bygga upp deras självförtroende. Det är väldigt kloka människor, med en fantastisk kunskap om naturen och naturens läkemedel.

Naturligt att tro
För Linda har tron alltid varit naturlig.
– Jag har alltid vetat att Gud finns. Det är något som jag aldrig kan förneka, han finns ständigt i mitt hjärta. Som barn förstod jag kanske inte vilket liv vi verkligen levde, men vi hade aldrig klarat alla strapatser i Afrika om vi inte haft Gud.
I centralafrikanska republiken präglas livet av naturreligioner.
– På ett sätt var det lättare att leva som kristen där. Tron är mer accepterad där än den är i Sverige. I Afrika räknar man mer med Gud.
Linda har gått i en rad olika skolor. I regnskogen blev det en minimal privatskola, med enbart Linda, hennes fyra syskon och olika lärare för varje läsår. Hon har också pluggat på distans. Och gått i vanliga svenska kommunala skolor.
– Jag gick sjuan och halva åttan i Sverige. Då var jag ensam kristen i klassen, men väldigt brinnande i min tro. Jag tog med mig mina kompisar till kyrkan, och flera av mina vänner blev frälsta.
Sedan blev det Afrika i några år och kontakten med kompisarna bröts. När det var dags att börja gymnasiet flyttade hon tillbaka till Sverige, medan föräldrarna stannade i Afrika.

Ensam kristen i klassen
– Jag hade verkligen längtat efter svenska kompisar och kristna ungdomar. Men det blev inte som jag tänkt mig. Den kristna ungdomsverksamhet som jag tidigare gått till fanns inte kvar, och flera av mina tidigare vänner var nu borta från Gud. Jag blev ensam kristen i klassen igen och hade inga kristna kompisar.
– Jag längtade efter en kristen gemenskap, men stod ensam. Det var mycket att brottas med, och lätt att hamna fel. Några gånger följde jag med klasskompisarna ut på krogen, men jag märkte att det här inte var något liv för mig. Jag blev så ledsen över det jag såg, så här ville jag inte leva, och så tog jag avstånd från det.
Många gånger var det tufft att stå upp för sin tro, men Linda hade lärt sig att aldrig ge upp, något som tidigt präglade henne i Afrika.
– I efterhand kan jag önska att jag hade stått på mig ännu mer. Idag är jag en helt annan människa. Jag har vuxit i min tro, och vill verkligen vara radikal för Jesus.

Kristna förebilder
Efter studenten gick Linda på en kristen folkhögskola.
– Tyvärr gick inte undervisningen in i hjärtat så som jag hade önskat, jag kände att livet med Jesus är så mycket mer. Men jag fick en kristen kompis som kom att betyda väldigt mycket för mig, hon var ett bönesvar. Och det blev en tid då jag upprättade min relation till Gud.
– Jag förstod hur viktigt det är med kristna vänner, och hur viktigt det är för kristna ungdomar att de kommer rätt och att de får andra kristna som förebilder.
Nu har Linda flyttat tillbaka till Gävle där hon går på Korskyrkans Bibelskola.
– Det är en fantastisk Bibelskola. Det är så mycket liv i undervisningen, och jag upplever hur tron växer mer och mer. Jag har blivit trygg i min tro och känner att jag kan gå vidare.

Ett liv värt att leva
Linda brinner för att berätta om Jesus för andra ungdomar.
– Jag vill att ungdomarna ska få uppleva livet med Jesus – det är det bästa man kan få. Han har en sådan omsorg om oss, och ett liv med Jesus ger en sådan trygghet. Jag bara vet att jag vet att jag vet att livet med Jesus är ett liv som är värt att leva.
– Idag finns det så många trasiga och vilsna ungdomar, hos vissa är målet att ”leva livet”, festa och att bli gammal nog för att komma in på krogen. Det skrämmer mig. Jag vill visa dem ett annat sätt att leva. Det finns mer. När du hittar din identitet i Gud blir du en helt annan människa, och jag vill inspirera unga att leva passionerat för Jesus. Det var det som jag längtade efter när jag var tonåring.
Fortfarande har Afrika en stor del av Lindas hjärta.
– Jag har pionjäranda i mig, och är äventyrlig som person. Jag kan absolut tänka mig att bli missionär i framtiden. För mig är det inget konstigt med det livet. Det har gett mig perspektiv på mitt liv och min Gudsrelation, och förståelse för andra människor och andras kulturer.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.