Tord hjälper sina olyckssyskon

Tord640
När Tord Östlund mötte Jesus ändrades livet. Från att själv ha varit fast i missbruk, hjälper han nu sina olyckssyskon. – Kanske är jag naiv och barnslig i min tro. Men det måste jag få vara. I Guds ögon är jag ju bara två år och tre månader gammal.

Livet började inte bra för Tord Östlund. Pappan hade problem med spriten och när Tord var två och ett halvt år gammal kom socialen och tog honom och hans ett år yngre syster från sin familj för att istället placera dem i olika fosterhem.
– Pappa blev arg, han ville ha tillbaka oss och socialen såg honom som hotfull. Det ledde till att han fick besöksförbud och att vi aldrig fick bo på samma ställe för länge för då kunde han hitta oss.
Tord kom till ett barnhem i Järvsö.
– Därifrån har jag mina första minnen. Vi bodde på ett logement, och när ljuset släcktes på kvällen blev vi utlämnade åt oss själva. De nya barnen var ofta ledsna och grät på kvällarna, men vi stöttade varandra och tog hand om dem. Den tiden präglade mig, jag lärde mig hur viktigt det är att vi tar hand om varandra, och jag fick medkänsla för människor som har det svårt.

36 fosterhem
Tord flyttade vidare till ett nytt barnhem och sedan till fosterhem.
– Jag har bott i 36 olika fosterhem. Eftersom far letade efter mig flyttades jag hela tiden runt.
När Tord var 13 år gammal gjordes det en utredning på honom. Många år senare skulle det visa sig att han led av en form av ADHD, men det visste man inte då. Istället blev det ungdomsvårdsskola, där Tord utvecklade ett missbruk av alkohol och droger, och så småningom även fängelsestraff.
– Jag fyllde tomrummet i mitt inre med droger, och det skapade ett beroende, ett ständigt sug efter mer. Jag gjorde kriminella saker för att finansiera missbruket. Men egentligen har jag aldrig känt mig kriminell.
Tord kände att han behövde förändring, och han ville verkligen sluta med sitt missbruk. Han lyckades skärpa till sig och började på en hovslagarskola. Av ett bemanningsföretag fick han jobb på en gård i Småland. Men en dag inträffade en allvarlig olycka. En järnbur med en ko tippade och Tord klämdes fast mot väggen.
– Jag hör hur det krasar i benen, och jag trycks ihop så att det känns som om jag ska spricka. Jag försöker ta mig loss, men det är omöjligt. Jag tror att jag ska dö, och på något sätt gör jag upp med livet. Då händer något med kon. Plötsligt rister den till så mycket att hela buren flyttar på sig. Jag lyckas precis dra mig upp.

Tio år i dimma
Men karriären inom lantbruket var över. Istället väntade lång rehabilitering, och under ett år sattes Tord på starka morfinpreparat för att dämpa smärtan.
– Läkarna ville att jag skulle trappa ner på morfinet efter ett år, men jag var så beroende att jag fortsatte. Under tio år gick jag mer eller mindre i en dimma, och livet kändes värdelöst. Jag funderade på att ta mitt liv, men något bromsade mig.
En natt fick han höra en röst inom sig som sa ”Ska du kunna ta tag i dig själv, så måste du vara fri i ditt sinne.” Han förstod att han måste bli av med sitt beroende, och gick till socialen för att be om hjälp. Två dagar senare kom han till ett behandlingshem där han fick hjälp att trappa ner på morfinet. Han var motiverad och kämpade på, och klarade att bli fri på fem veckor.
– Men livet var så tomt. Jag visste inte vad jag skulle göra av det.

Som att stå i ett vårregn
Av en bekant blev Tord bjuden till LP/Ria i Sandviken. Han gick dit och var bland annat med på en julfest.
– Föreståndaren frågade mig om jag hade lust att flytta till en stuga i skogen utanför Gävle. Normalt sett skulle jag aldrig tänka den tanken, men när han ställde frågan så kom det en röst från mig som sade ja. Jag blev så förvånad, jag hade inte alls tänkt säga ja. Men jag kände en sådan skön känsla, det var som om jag stod i ett vårregn, och där får jag mitt första möte med Jesus.
Tord flyttar ut i stugan. En dag ringer telefonen och en vän frågar om Tord vill följa med på en gudstjänst i Pingstkyrkan i Gävle. Han går dit och efter predikan bjuds det fram till förbön.
– Vännen frågar om jag vill bli frälst, och samma sak händer igen. Jag tänker säga nej, men ur min mun kommer ett ja. Så vi går fram tillsammans, och jag får ta emot Jesus i mitt liv.
Det har gått drygt två år sedan Tord fick möta Jesus i Gävle Pingstkyrka. Och mycket har hänt.
– Min hund blev sjuk och jag tvingades avliva honom, så jag kände mig nedstämd. Men då tog jag fram Bibeln, valde en tumvers och fick upp ett ord som tröstade mig totalt. Jag kände Guds närvaro och hur Gud bar mig i sorgen.

Helad från smärta
Tord har också upplevt hur Gud helar.
– Jag har blivit fri från smärtan efter olyckan. Läkarna sa att jag skulle bli beroende av mediciner under resten av mitt liv, för att minska den kroniska smärtan. Men idag behöver jag inga tabletter. Jag kan känna att min kropp har skador sedan olyckan, men all smärta har försvunnit. Och det är bara ett Guds under.
Han är så glad och tacksam för sin församling.
– Här känner jag mig välkommen. Det är så viktigt att man har en församling att gå till, en gemenskap där man kan träffa andra kristna och växa i sin tro.
Tord fick komma till det kristna förvandlingshemmet Furulundshemmet i Järbo där han lärde känna Jesus ordentligt. Sen fick han praktik på LP/Ria i Sandviken, där han fortfarande arbetar.
– Jag får vittna för mina olycksbröder och systrar som befinner sig i samma situation som jag. Gud är finurlig. Han har en plats för var och en, och det här är verkligen helt rätt plats för mig.
– Jag är ingen predikant, jag är bara en enkel människa som Gud har upprättat. Jag kan inte blunda för det som Gud har gjort i mitt liv, då vore jag en dåre. Jag vill visa folk vad Gud gör, att det inte finns några hopplösa fall och att Gud kan förvandla människors liv. Om jag kan föra någon människa till Jesus, som får uppleva det som jag har upplevt, då är det värt allt.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.