Rockstjärnan Pontus fick nytt liv

v.15 - Pontus - ARTIKEL
Pontus J Back var en firad rockstjärna som fyllde livet med musik, men också med stora mängder alkohol och droger. Missbruket gjorde honom så sjuk att han var nära att dö. Då mötte han Jesus – och livet förändrades radikalt. – Tänk att Jesus kom till mig, jag som hade förstört mitt eget liv.

Pontus J Back växte upp i Vasa i de finländska svenskbygderna. Han började spela gitarr som fyraårig och bildade sitt första band ”The Killers” när han var åtta år gammal. Han gick till olika musikskolor, men blev utsparkad från alla eftersom han var upprorisk och störande.

1990 gifte Pontus sig och familjen har idag fyra barn. 1995 tog livet en helt annan vändning när Pontus träffade musiker från Status Quo och Whitesnake. Han kom in i show business och turnerade tillsammans med en rad kända artister. Men förutom musik blev det också ett liv med massvis av sprit och ständigt festande.
– Jag trodde att jag var en rockstjärna, men jag var bara en alkohol- och drogmissbrukare, säger Pontus.

Livet förvandlades
Våren 2006 var Pontus så deprimerad på grund av sin livsstil att hans bandmedlemmar i bandet Erocktica gav honom två val: antingen fortsätta dricka men lämna bandet, eller sluta dricka och vara kvar i bandet. Han bestämde sig för att försöka sluta, men upptäckte snart att han inte klarade det själv. En vän, som bett för honom i många år, berättade om Jesus och Pontus bestämde sig för att ta emot Jesus som sin frälsare.

Pontus slutade dricka tillfälligt men fortsatte med drogerna. Han gick inte till kyrkan och arbetade inte på sin relation till Jesus. Och snart var han tillbaka i träsket.
– Jag drack tre stora flaskor vodka varje dag och jag mådde sämre än någonsin. När mina vänner berättade att jag var gul i ögonen förstod jag att något var allvarligt fel.
Men så, den tredje januari 2007, förvandlades livet totalt.

– En vän tog med mig till Kvevlax Missionskyrka. Jag var rädd, för jag visste inte hur jag skulle bli bemött. Jag var tatuerad, långhårig och sargad av ett långvarigt missbruk. Min kropp höll på att säga upp kontraktet och jag höll på att gå en smärtsam död till mötes. För att överhuvudtaget våga gå till kyrkan var jag tvungen att först dricka lite vin.
I kyrkan fick Pontus möta människor av olika slag, både unga och äldre.

– De var inte alls arga på mig utan välkomnade mig. De började be för mig och jag började gråta. Jag kände en varm ström av kärlek gå igenom min kropp och jag märkte att jag hade hittat rätt. Församlingen tog emot mig med öppna armar och denna kväll blev avgörande för resten av mitt liv.

Dödsdömd på sjukhuset
Pontus besökte kyrkan och en bönegrupp några gånger, men han var så sjuk att han snart togs in på Vasa Centralsjukhus.
– Min lever var förstörd, njurarna ville inte fungera, jag hade flera blödande magsår, mjälten var förstorad och bukspottskörteln och slemhinnorna inflammerade. Dessutom hade jag närmare sju liter vätska i buken och hade blivit alldeles gul. Diagnosen var obotlig skrumplever, och eftersom alla nerver i benen var döda var jag förlamad från ryggen till tårna. Egentligen var jag redan dödsdömd, läkarna gav mig bara ett litet hopp att överleva, och till min pastor sa de att jag förmodligen skulle dö inom några dagar.
Församlingens medlemmar kom och hälsade på Pontus på sjukhuset och bad för honom.

– Jag låg och stirrade döden i ögonen i några dagar, och var så fylld av dödsångest och smärta. Ibland höll jag på att ge upp, men tack vare alla vänner och förebedjare fick jag hela tiden nytt hopp om att Jesus skulle komma och hela mig.
En kväll när Pontus mådde fruktansvärt dåligt kom en sjuksköterska till hans säng.
– Hon höll mig i handen och sade flera gånger att ingen kommer att dö här ikväll. Hon satt vid min sida ända tills jag somnade, och när jag vaknade kände jag mig både varm och trygg. Jag såg ljuset av en man som stod vid fotändan av min säng. Jag förstod att det var Jesus och han talade till mig med orden: ”Då du stiger upp ur denna säng ska du gå ut bland folk och berätta om mig och om ditt liv. Du ska varna barn och unga för alla faror och hjälpa de som har likadana problem som du har haft.”

Fullständigt frisk
Nästa morgon kunde läkarna till sin häpnad konstatera att Pontus var mycket bättre. Han hade blivit av med min dödsångest och fått livsglädjen tillbaka. Nu visste han att han skulle leva.
– Vägen till idag har varit lång, men ändå kort. Det har varit en väg från dödens käftar till ett helt nytt liv tillsammans med Jesus. På egen hand skulle jag inte ha klarat av det här, det är tack vare Jesus och den kristna församlingen som tog hand om mig, som skjutsade mig och bar mig in och ut ur bilar och rullstolar.
Pontus fick fortsatt förbön i församlingen och så småningom kunde han stå på egna ben igen. Han lärde sig gå igen, och blev sakta allt bättre.

– Idag är jag fullständigt frisk och jag lever för att dela med mig av det som Jesus har gjort i mitt liv. Utan Jesus skulle mina barn vara utan sin pappa, min fru skulle vara änka och jag skulle vara död. Jag är evigt tacksam för mitt nya liv tillsammans med min frälsare och Herre, Jesus Kristus.
De senaste åren har Pontus berättat om Jesus så fort han fått möjlighet – i Finland, Sverige och USA. De senaste två åren har han varit anställd på Frank Mangs Center i Närpes.

Ett helt nytt liv
– Jag har fått ett helt nytt liv och får se människoliv förvandlas. Tänk att Gud använder mig, som höll på att supa ihjäl mig för bara några år sedan.
Ett mirakel i miraklet är att ingen annan än Pontus har sett sjuksköterskan som satt och höll hans hand.
– Enligt läkare och personal finns ingen sådan person på hela Vasa Centralsjukhus. Alltså har jag haft besök av en Herrens ängel, säger Pontus.

– Under hela mitt liv har jag gått och varit rädd för döden, jag har haft ångest och panikattacker. Eftersom jag inte hade någon frid sökte jag frid ur flaskan. Det fungerade tillfälligt, men drog mig bara ner i träsket som nästan skulle komma att bli min död.
– Efter natten då jag mötte Jesus har även min rädsla varit som bortblåst, istället har jag bara känt frid.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.