Eskil använder framgången till att hjälpa

v.14 Eskil - ARTIKEL
– Det var som en blixt, en kristallklar tanke. Jag skulle aldrig kunna komma ifrån att gå in i det projektet, säger Eskil Burenfjäll, VD på lyftkranföretaget Mälarlift. Han berättar att Gud ibland talar till honom om att ge pengar till specifika behov. Men för att klara den uppgiften var Gud först tvungen att se till att Eskil blev fri från jagandet efter rikedom.

Eskil Burenfjäll lutar sig bekvämt bakåt i soffan. Det finns en pondus över honom, en slags naturlig auktoritet som säkert är till nytta i hans vardag som VD. Hans norrländska rötter avslöjas både i det lite rundare uttalet och i att han tar den tid som behövs utan att stressa.
När Eskil växte upp drog en väckelse fram över Norrland och tolv år gammal tog han själv ett beslut att lämna sitt liv åt Jesus. Minnet av den upplevelsen är fortfarande tydligt.

– Det kom in något i mitt liv, jag kände mig fri och glad. Det var en stark upplevelse som jag fallit tillbaka på när jag haft allvarliga tvivel senare i livet. Jag kan aldrig komma ifrån vad som hände då, det har burit mig.
Något år efter sin frälsning blev Eskil också andedöpt.
– Andedopet är för mig kraft, ledning och styrka. Gud hjälper mig att ta tag i vardagen och göra någonting av den.
Eskil följde den stora flyttvågen från Norrland till städerna i söder och började jobba som ingenjör på Televerket i Västerås.
I den lokala pingstförsamlingen hittade han sin fru Eva. De skapade sig ett bra liv med barn och hus, men Eskils kristna liv gick på låg växel.
– Jag levde ett mediokert kristet liv. Jag gick till gudstjänst på söndagen och engagerade mig bara litegrann i ytterkanten.

Ny överlåtelse
I slutet av sjuttiotalet kom två viktiga vändpunkter. Det första var ett möte där evangelisten Barbro Wallin talade.
– Det kändes som om allt hon sa var till mig. Jag stod i bänken och kände Guds tilltal att nu skulle det komma något annat, det skulle bli en ny fas av mitt liv. Jag gjorde en ny överlåtelse till Gud och sa: Nu står jag här och jag gör vad du vill att jag ska göra.

Fri från jagandet efter pengar
Två år senare kom nästa vändpunkt, en händelse som skulle bli viktig i hans liv som företagare. En rullstolsburen man från Indien talade på ett möte i församlingen. Han skulle samla in pengar till en bibelskola för indiska evangelister.
– Jag blev så fascinerad, det är svårt att förklara. Helt plötsligt kände jag en så stor lust att ge alla pengar jag hade till honom. Och det märkliga var att jag gjorde det också.
Eskil tömde plånboken och när han kom hem talade han med sin fru och tömde också deras ekonomiska besparingar. Men det viktigaste var det som hände på insidan.

– Jag kan inte få det till något annat än att det var Gud. Jag upplevde det väldigt starkt inifrån. Gud visade mig att pengar inte är det viktigaste i livet.
Sedan dess har Eskil många gånger upplevt samma maning på insidan att ge i specifika situationer och det har visat sig att det har varit mitt i prick. Det har funnits ett behov, och genom Eskils lydnad har Gud kunnat nå fram med sin omsorg till olika människor.

Startade företag
I början av åttiotalet fick Eskil ett samtal från en man som ville träffa honom. Mannen hade importerat en stor skylift från USA. Det var den första i sitt slag på den svenska marknaden och mannen ville att Eskil skulle starta en uthyrningsdepå. Eskils arbete på Televerket var inte så stimulerande som han kunde önska, så han åkte ner till Malmö för att titta på maskinen.

– Jag lånade en stor summa pengar med släktingar som borgenärer och köpte den. Idag skulle jag aldrig göra en så riskabel investering.
Den första maskinen levererades till Västerås och det blev en tuff period för det nystartade företaget Mälarlift. För att det skulle gå runt behövde maskinen ständigt hyras ut.
– Det är ett mirakel att vi lyckades hålla igång företaget. De första åren var det tufft, men det var spännande. Vi bad att Gud skulle ge oss nya kontakter och kunder, och vid flera tillfällen fick vi se att han grep in.
Eskil gillade att göra egna affärer och med sin styr- och reglerutbildning i bagaget lärde han sig laga maskinen. Efter tio år, och efter ett svårt läge i samband med finanskrisen i början av nittiotalet, började företaget äntligen gå bättre.

Pengar inte att leka med
Idag är Mälarlift ett av de största enskilda företagen i branschen. Men upplevelsen att pengar inte är det viktigaste i livet har gjort att Eskil skiljer sig från många andra företagare.
– På mötet med indiern blev jag löst från penningbegäret. Bibeln säger att begäret efter pengar är roten till allt ont och jag har sett många som åkt dit. Pengar är ingenting att leka med. Se på det ökande antalet ekonomiska brott i Sverige. Även för dem som redan har mycket pengar blir det en frestelse, begäret tar över deras liv.
Eskils blick är bitvis intensiv och det känns som om han vill förmedla att varje ord han säger är viktigt.
– Pengar som används fel kan göra en oerhörd skada. Jag har prövat mitt hjärta flera gånger och frågat mig själv hur jag faktiskt ser på pengar. Man behöver ställa sig den frågan som kristen.

Blixt från Gud
Eskil blir avbruten av ett telefonsamtal. Det är Sverre Larsson som ringer och redogör hur mycket han kört bil. Han åker runt i Sverige för att samla in pengar till LP:s arbete bland missbrukare och Eskil sponsrar projektet med att stå för alla bensinkostnader. För en tid sedan satt de båda på ett styrelsemöte där Sverre Larsson delade sin längtan att stötta LP. Då bara visste Eskil att Gud ville att han skulle vara en del av det.
– Det var som en blixt, en kristallklar tanke. Jag skulle aldrig kunna komma ifrån att gå in i det projektet. När Gud kommer och säger att där och där behövs det pengar så bromsar jag inte.

Men Bibeln talar också om att sådd ger skörd, något som Eskil också upplevt.
– Givandet genererar mer. Jag kan se i efterhand att Gud ger välsignelse tillbaka. Han infriar sina löften. Det är nästan så att jag kan tänka i vissa situationer: jaha, nu är det välsignelsen som kommer tillbaka.
Eskil vill inte säga att han har en kallelse från Gud, men han ser i backspegeln att Gud haft och har en plan för honom att vara en givare.

– Jag tycker det är skönt att Gud aldrig sagt att jag ska predika, men han har ställt mig i trossen för att hjälpa till där det behövs och det är där jag känner mig hemma, säger Eskil Burenfjäll.


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.