När allt hopp var ute blev Dennis helad

v.13 artikel - Dennis ARTIK
– Man tvekade på att ens ge mig någon behandling. Hoppet var i princip ute. De trodde inte att min kropp skulle respondera på en cellgiftsbehandling. Men man beslöt sig för att i alla fall försöka.
Dennis och Inga-Lill Jigblad kommer ursprungligen från Göteborg. De är födda och uppvuxna i vanliga svenska arbetarhem. Utan någon särskild anknytning till kristen tro levde de ett helt vanligt Svensson-liv.

– Men en dag, när jag var 27 år gammal, konfronterades jag plötsligt av vår nioårige son Michael. Han undrade varför jag drack, svor och rökte. Och så tillade han: Vet Du, Pappa, vem Jesus är? Jag blev helt ställd inför frågorna. Jag hade inga bra svar att ge.
Sonen Michaels frågor blev början på en process som ledde fram till att både Dennis och Inga-Lill blev frälsta. Deras liv fick en helt ny inriktning. De fick en stark längtan efter att dela med sig av Jesus till andra. Ett och ett halvt år senare sitter de därför på en Bibelskola. Därefter går de en missionsskola och något år senare befinner de sig på Filippinerna som missionärer.

Dennis gåva att berätta för andra om Jesus, kom till användning under de åtta åren i Filippinerna. De fick se många människor bli frälsta och helade.
– Det var en fantastiskt tid. Vi levde i det som beskrivs i Apostlagärningarna i Bibeln med frälsningsunder, helanden och mirakler. Vi fick se församlingar växa upp, vi startade en kristen skola och elva daycare-center.
Dennis fick förfrågningar att komma till Australien och predika. Det ledde till att de flyttade till Tasmanien. Där bodde familjen i tre år under det att Dennis reste som evangelist över landet.

1999 kom Dennis och Inga-Lill tillbaka till Sverige. De bosatte sig så småningom i Rörvik i Småland och gick in som medlemmar i Vetlanda Bibelcenter.

Sjuk i cancer utan hopp
– Jag åkte på en predikoresa till Polen i mars–april 2009. Jag hade känt mig krasslig en tid och fick svåra, oförklarliga hostattacker, började gå ner i vikt och blev bara sämre och sämre. Jag gick och kontrollerade mig, men man hittade inget. Men den första juli 2009 kom dråpslaget. Då fick jag diagnosen lungcancer.

Inga-Lill hade precis börjat sin semester. Nu fick den ett helt nytt oväntat innehåll. Dennis hälsa försämrades mycket snabbt. På två månader gick han ner 30 kilo, från 93 till 63. Han försvagades dramatiskt och kunde till slut inte gå. 65 procent av hans högra lunga var angripen av cancern. Den 29 augusti körde Inga-Lill in Dennis i en rullstol på Ryhovs sjukhus i Jönköping för att mänskligt sett dö. Men Herren ville något annat!
– Läkaren var mindre hoppfull om min chans att överleva. Man tvekade på att ens ge mig någon behandling. Hoppet var i princip ute. De trodde inte att min kropp skulle respondera på en cellgiftsbehandling. Men man beslöt sig för att i alla fall försöka.

– Men innan vi skulle påbörja behandlingen fick Inga-Lill ett Bibelord från Markus 16:18 att ”om de dricker något dödligt gift skall det inte skada dem”. Vi tog till oss det ordet. Vi bad tillsammans om att cellgiftet inte skulle skada mig utan enbart fungera så att cancern försvann. Beskedet läkarna hade gett var att medicinen/cellgiftet i bästa fall kunde kapsla in cancern. Inte att cancern skulle försvinna.

Stöd i församlingen
I samband med att behandlingen påbörjades hade församlingen ett läger. Trots att Dennis var mycket svag ville både han och Inga-Lill åka dit. Dennis har en stark tro på församlingen som en makt i andevärlden. Jesus säger om församlingen att ”helvetets portar skall inte bli församlingen övermäktig”.

Med det ordet i sitt inre åkte de till församlingslägret och fick förbön. Många av medlemmarna blev chockade över att se Dennis. Han var så mager och utmärglad. Men församlingen bad innerligt till Gud om ett helande. I bönestunden upplevde de på ett särskilt sätt Guds kärlek och kraft, men också värmen och omsorgen från församlingsmedlemmarna.

Beredd att dö
– Men det blev bara sämre och sämre med mig. Jag fick inte längre behålla någon mat. När jag var som sämst kom min pastor Patrik Olofsson på besök till Ryhov. Vi talade då bara i termerna om NÄR jag skulle bli frisk, inte OM jag skulle bli frisk. Där bestämde vi också att när jag blir frisk skall vi ha en påskfestival. Jag kom då med namnförslaget: It´s Friday, but Sunday is coming! – Det är fredag, men söndagen kommer! Vi hade tro för att söndagen skulle komma.

Samtidigt som tron på Guds helande makt fanns där så sa Dennis till Inga-Lill att säga till barnen att de skulle finnas i närheten, beredda på att han snart kanske skulle lämna jordelivet. Han började också få hallucinationer och dödsångesten plågade honom stundtals.
– Jag minns vid ett tillfälle när jag var djupt nere att jag bad Patrik komma och hälsa på. Jag kände att jag behövde lite själavård. Jag sa bedrövad att ”var ska du skotta ner mig?” Då sa Patrik, något överraskande: Håll truten Dennis, nu skall vi läsa Bibeln! Och det gjorde vi.

Valde livet, fick liv
Ytterligare ett Bibelord kom att betyda mycket för Dennis. Mitt i mörkret och kampen, med en stark inre vilja att leva vidare, fick han ordet från 5 Mosebok 30:19 om att välja livet eller döden. Han proklamerade då inför Herren; Jag väljer livet!

Samtidigt hade Inga-Lill sin kamp. Hon fick ordet från Markus 4:20 om säden som föll i jorden och gav 30, 60 och 100 gånger utsädet. Hon bad till Gud om att maten Dennis åt skulle ge 100 procent av fett och näring. Från den stunden inträdde en vändning. Dennis började gå upp i vikt ett till tre hekto per dygn – trots att läkarna sagt att ingen går upp i vikt under behandlingen. Man får vara glad om man får behålla vikten.

– Efter de tre behandlingarna var läkarna överväldigade. Endast 10 procent av cancern fanns kvar. Efter några ytterligare besök på Ryhov och datortomografi har vi nu bildbevis på att Dennis lunga till 100 procent är fri från någon synlig cancer, säger Inga-Lill och Dennis Jigblad gemensamt.

Ett mirakel
Nu planerar de för framtiden. Till hösten blir det troligen en resa tillbaka till Australien och Tasmanien för att hälsa på gamla vänner.
Personalen på Ryhov säger att om de inte själva sett Dennis i hans miserabla tillstånd, skulle de aldrig kunna tro det de idag ser. Ett mirakel har skett! Vikten är åter på över 90 kg.


Text & Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.